Inovativna tehnologija daruvarskog uzgajivača lješnjaka

14.08.2022.

08:17

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Inovativna daruvarska proizvodnja lješnjaka zaštićena u 26 zemalja svijeta

Inovativna daruvarska proizvodnja lješnjaka zaštićena u 26 zemalja svijeta

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj se danas lješnjaci proizvode na oko 7200 hektara. Proizvodnja raste, no nije ni približno dovoljna za domaće potrebe, pa većinu toga voća uvozimo. Ipak, imamo i uspješne izvoznike poput Vlade Moulisa u Daruvaru. Prije nekoliko godina njegovu je inovativnu tehnologiju i sadnice prepoznao ukrajinski partner, a upravo zahvaljujući njemu, posao se širi na azijsko i englesko tržište.

Na jednome hektaru čak pet tisuća sadnica lješnjaka. Deset puta više nego u klasičnoj proizvodnji, a nekoliko puta veći je i prinos. Ovu gustu sadnju stabala s krošnjom uspravnog vretena Vlado Moulis patentirao je prije 10-ak godina.

- Na ovaj način, puna rodnost je već u petoj godini i prinosi su od 5-10 tona, kaže.

Ta intenzivna, originalna daruvarska proizvodnja zaštićena je u 26 zemalja svijeta. Među njima je i Ukrajina koja nema tradiciju uzgoja lješnjaka, ali danas ima najveću plantažu guste sadnje od 28 hektara. Šest godina uvoze Moulisove sadnice, a registrirali su proizvodnju sorte istarski duguljasti i daruvarski lješnjak.

- I ove ćemo jeseni u Ukrajini zasaditi minimalno još 15 hektara hrvatskim sortama lješnjaka. Mislim da se svaki rat prije ili kasnije završi, moramo očuvati svoje odnose i lijepu perspektivu suradnje za razvoj uzgoja lješnjaka u Ukrajini, ističe potpredsjednik Ukrajinske udruge za orašasto voće Vasyl Babanskyi.

Zahvaljujući gospodinu Babanskom, za tehnologiju guste sadnje zainteresirao se i Azerbajdžan, četvrta zemlja u svijetu po proizvodnji lješnjaka.

- Ovdje vodimo trostrane pregovore - Ukrajina, Hrvatska i Azerbajdžan - da primijenimo intenzivnu tehnologiju u svojim voćnjacima lješnjaka. Ujesen ćemo posaditi pokazni vrt prema toj tehnologiji i nadamo se daljnjoj plodnoj suradnji, istaknuo je Ilham Garagurbanli.

Suradnja bi se mogla ostvariti i s Englezima koji su zainteresirani za uvoz daruvarskih sadnica.

- Neke sorte lješnjaka mogle bi biti veoma zanimljive u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dakle, uzet ćemo materijal za pokusnu sadnju, rekao je proizvođač i prodavač sadnica voća iz Ujedinjenog kraljevstva Nick Dunn.

A Vlado Moulis, koji je prije 38 godina lješnjake počeo saditi kao hobi, mogao bi znatno povećati proizvodnju. Sa sadašnjih 200 tisuća sadnica na godinu, kaže, na 500 tisuća, možda i milijun. Sve ovisi o potražnji novih tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!