07:00 / 08.03.2021.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/IMS/HRT

Interes za putovanja raste, ali su rezervacije upitne

Interes za putovanja postoji, ali nema rezervacija

Interes za putovanja postoji, ali nema rezervacija

Foto: HRT / HTV

Putničke agencije, možda i najviše od svih u sektoru turizma, osjećaju posljedice pandemije. Čak i prošloga ljeta, kada je Hrvatska u odnosu na konkurenciju imala najbolju popunjenost smještajnih objekata, organiziranih skupina turista nije bilo. Rezervacije za ovo ljeto i dalje su upitne, a dio putnika već traži povrat novca. Vlada najavljuje povoljne kredite koji bi trebali pomoći agencijama da se ne ugase.


Vremena u kojima se agencijama uplaćivao cijeli iznos za boravak, čak mjesec dana prije dolaska, sada su prošlost. Interes za putovanja raste, no uplaćenih aranžmana gotovo i nema.

Massimo Chiavalon, vlasnik turističke agencije, kaže da nije lako i da se bore za svaku rezervaciju. Dogovaramo se s vlasnicima kuća i nudimo gostima što fleksibilnije uvjete otkazivanja jer je to ono što ih najviše zanima, kaže i dodaje da se jedino na taj način može nešto i rezervirati. 

Zbog nedostatka organiziranih dolazaka turista, neodržavanja kongresa i drugih događaja, agencije su „na koljenima”. Promet im je pao za čak 83%, pa je svaka pomoć dobrodošla.

Vesna Borisavljević, vlasnica turističke agencije, naglašava da bi svaka jednokratna pomoć dobro došla za režije i druge troškove. Zahvaljuje na pomoći za radnike i dodaje kako nakon godinu dana to više nije dovoljno. 

Agencije vraćaju novac i za uplaćene aranžmane u inozemstvu, ako putnici ne žele vaučer iskoristiti u nekom drugom razdoblju. Iz inozemstva, pak, često ne dobivaju povrat novca. Zato su iz Ministarstva turizma najavili kredite HBOR-a.

- Upravo ovih dana dogovaramo tehniku i način na koji će se agencijama omogućit da uz garanciju države preuzmu te kredite i da onda mogu na lakši način vratiti svojim klijentima novac, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK-u.

Uvođenje jedinstvene potvrde o cijepljenju na razini EU-a smatraju nužnim i napominju da bi to omogućilo brži protok ljudi. Zračne kompanije omogućile bi letove, zaplovili bi kruzeri, a organizirana putovanja u jednom trenutku pokrenula bi velik broj ljudi. Vjeruje se da bi se oporavile i agencije, među kojima je nemali broj zamrznuo poslovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!