Irak u ožujku izvezao nafte u vrijednosti od 11 milijardi dolara, najviše u 50 godina

02.04.2022.

14:35

Autor: I.Z./HRT/Hina

Irak u ožujku izvezao nafte u vrijednosti 11 milijardi dolara

Irak u ožujku izvezao nafte u vrijednosti 11 milijardi dolara

Foto: - / Shutterstock

Irak je u ožujku izvezao naftu u vrijednosti od 11,07 milijardi dolara, najviše u pola stoljeća, dok su cijene sirove nafte porasle zbog straha od poremećaja u opskrbi nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćilo je ministarstvo nafte.

- Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), izvezao je "100.563.999 barela u vrijednosti od 11,07 milijardi dolara, što je najveći prihod od 1972.", priopćilo je ministarstvo.

Podaci objavljeni jučer navečer su preliminarni, ali konačni podaci obično ne variraju, rekao je dužnosnik ministarstva koji je htio ostati anoniman. U veljači su prihodi od nafte dosegnuli osmogodišnji maksimum od 8,5 milijardi dolara s dnevnim izvozom od 3,3 milijuna barela nafte.

Prihodi od izvoza nafte čine više od 90 posto prihoda Iraka. Cijene sirove nafte porasle su u strahu od velikih poremećaja u opskrbi nakon što je Moskva 24. veljače napala Ukrajinu.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte u svijetu nakon Saudijske Arabije.

OPEC, skupina zemalja proizvođača nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom dogovorili su u četvrtak još jedno skromno povećanje proizvodnje nafte i zanemarili pritisak Zapada da znatno povećaju proizvodnju nakon što je rat u Ukrajini uzdrmao cijene.

Trinaest članica OPEC-a predvođenih Saudijskom Arabijom i 10 zemalja na čelu s Rusijom, skupina poznata kao OPEC+, podržale su povećanje od 432.000 barela dnevno u svibnju, što je neznatno više nego u prethodnim mjesecima.

Sjedinjene Države pozvale su OPEC+ da poveća proizvodnju jer su visoke cijene energije pridonijele sve većoj inflaciji u cijelom svijetu, čime je ozbiljno ugrožen oporavak od pandemije.

Iako je OPEC odbio popustiti, Washington je objavio da će iskoristiti svoje strateške naftne rezerve u rekordnim količinama kako bi pomogao smanjiti rastuće cijene.

Jučer je cijena nafte bila oko 100 dolara po barelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!