21:02 / 01.04.2022.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Blokade zbog sankcija Rusiji

Tvornica

Tvornica

Foto: Dnevnik / HRT

Osim Brodosplita i druge hrvatske tvrtke, poput nekih od najvećih izvoznika, trpe štetu zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji i Bjelorusiji. Usto, otežan je i promet robe do zemalja koje okružuju Ukrajinu.

Čak 25 posto prihoda tvrtke "AD Plastik" dosad je stizalo iz Rusije. Solinski proizvođač autodijelova ondje ima dvije tvornice.

- U ovom trenutku te dvije tvornice u Rusiji stoje jer stoje naši kupci koji su u vlasništvu europskih proizvođača automobila. I zasad je neizvjestan početak rada dalje, rekao je predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen.

Velikom izvozniku Ericssonu Nikola Tesla oko 7 posto prihoda dolazi iz Bjelorusije, koja se našla pod sličnim sankcijama kao i Rusija.

- Definirali smo i krizni stožer na nivou kompanije da pratimo poslovne aktivnosti na tom tržištu i naravno da smo zaustavili sve aktivnosti koje se odnose na bjelorusko tržište, kazala je predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle Gordana Kovačević.

Ericsson ima problem i s Moldavijom, jer opremu vozi preko Ukrajine. Iako i oni i AD Plastik iznimno uspješno izvoze na druga tržišta, rat i sankcije isprepleću se s rastom troškova sirovina i energenata, pa sve to narušava njihove poslovne rezultate. Očekuju potporu Vlade.

- Pokrivanje troškova radne snage za nedostupna tržišta bi nam pomoglo, smatra Došen.

Najkonkretniju pomoć države mogu očekivati one tvrtke koje imaju probleme s likvidnošću.

- U narednom razdoblju ćemo otvoriti mogućnost pomoći odnosno asistencije Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Riječ je u pravilu o dobrim firmama, uspješnim firmama, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Ratne okolnosti i sankcije tako su još jedan neočekivani test žilavosti naših najuspješnijih izvoznih tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!