07:00 / 07.11.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Istarski agroturizam - ambijent i gastronomija privlače turiste i u posezoni

Istarski agroturizam privlači turiste i u posezoni

Istarski agroturizam privlači turiste i u posezoni

Foto: Dnevnik / HRT

Od ovoga vikenda pa svakog idućeg do kraja mjeseca bit će otvorena vrata 12 istarskih agroturizama. Starinskim ambijentom i povoljnim menijima s domaćom hranom već više od desetljeća privlače brojne goste u posezoni.

Prije 30 godina u Istri su se počeli otvarati prvi agroturizmi. Nije tu trebalo puno mudrosti, ugledali su se na susjednu Italiju, njezinu Toscanu. Ljepote slične, ljudi radišni, uspjeh zajamčen. Sada ih je stotinjak diljem Istre. 


- Da bi mogli otvoriti agroturizam morate imati proizvodnju, mi imamo 10 hektara zemlje, od toga dva hektara pod vinogradima, preko 300 maslina. Tu mora biti domaći kruh, domaći pršut, domaća tjestenina, znači samo domaća hrana, objašnjava Ivan Štefanić, Kaldir.


Najprije agroturizmi, zatim kuće i vile za odmor zauvijek su promijenili sliku istarske unutrašnjosti. Nabolje. 


- Ljudi su predivni, priroda očaravajuća, imate mnogo brežuljaka s malim dvorcima, šareni krajobraz, kod nas toga nema, oduševljeni smo, opisala je Jill Mattarrese, gošća iz SAD-a.


Sela kojima je prijetilo nestajanje, oživjela su i postala turistička meka, a obitelji ostale zajedno.


- Tu smo ja i muž i kćeri i zetovi, kaže Irena Dušan, Dušani.


Županija ovime pomaže i usmjerava razvoj svoje unutrašnjosti.


- Očekujem jedan sjajan spektakl, rezultat, vidim da su već navale gostiju, već se svi gotovo rezervirani, ističe Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.


Istarska unutrašnjost turistički diše cijele godine. Izvrsna domaća hrana, vino koje osvaja iz prve, čaroban krajolik i dragi ljudi mame goste i razlog su zašto se vraćaju Istri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!