07:36 / 19.07.2021.

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/HRT/I.B.

Istarski uzgajivači šire nasade češnjaka

Češnjak

Češnjak

Foto: HTV / HRT

Sve više češnjaka se uzgaja u Istri. Malo ga proizvodimo pa nam je zato tržište preplavljeno uvoznim češnjakom - najčešće iz Kine i Španjolske. Ipak, domaći uzgoj se budi. Istarski uzgajivači šire nasade, a češnjak je tražen. Uzgajivači većinu proizvedenih količina rasprodaju mjesecima unaprijed, još prije berbe.

Tek ubrani češnjak okreće se nekoliko puta dnevno. Samo dobro osušen, može potrajati. Dario Antonac iz Oprtlja istarskim češnjakom ima zasađeno 7 hektara. Ubrao je oko 4 i pol tone. Problema s plasmanom nema. Sav je češnjak rasprodao unaprijed, još u ožujku.

I kod Andreje Manzina traži se glavica više. Istarski češnjak uzgaja ekološkom proizvodnjom na pola hektara.

Unatoč hladnoći u travnju, obilnim kišama, a zatim dugotrajnoj suši - zadovoljni su urodom. Za kilogram posađenog dobili su 4 kilograma češnjaka. Bolesti ni napada muhe nije bilo, plod je zdrav.

Uzgajivač češnjaka iz Vodnjana Andrea Manzin u kratkom roku proda sve. U rinfuzi po 55 kuna, a ispletenoga u pletenice po 75 kuna za kilogram.

Ne upotrebljavamo nikkave pesticide, naš je trošak jedino naše slobodno vrijeme i nešto nafte zbog traktora i mehanizacije. Tako da recimo nekih velikih troškova nemamo, neka zarada je tu, kaže.

Istarski je crveni češnjak iznimno cijenjen. Osebujne je crvene boje, glavica ima od 6 do 12 režnjeva, intenzivnog je mirisa i arome.

- Intenzivniji je od svih ostalih što se tiče okusa. Nije pre jak, ne peče, kad vi njega oljuštite ili otvorite režanj on se lijepi. Kod kineskog ili španjolskog to se neće desiti, sam miris je intenzivan jak, objašnjava uzgajivač Antonac.

Češnjak žele zaštititi markicom Istarske kvalitete koja krasi i vino i maslinovo ulje. Uskoro će biti dodijeljena prvim proizvođačima.

Markica s oznakom IQ ce biti dodana vrijednost njihovom proizvodu.

- Ljudi će konačno znati kad kupuju češnjak onaj sa oznakom IQ znači da je to pravi istarski češnjak, kaže Manzin.

To je tek početak. Cilj im je povećati proizvodnju te istarski češnjak zaštititi europskom oznakom izvornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!