21:19 / 19.07.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HTV/HRT/M.N.

Span izlazi na burzu i nudi 30 posto dionica

Span izlazi na burzu

Span izlazi na burzu

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj su iznimno rijetke tvrtke koje putem javne ponude na burzi prodaju svoje dionice. Vijest da će tvrtka Span biti prva domaća privatna IT tvrtka koja će na tržištu ponuditi gotovo 30 posto dionica i izaći na Zagrebačku burzu, izazvala je veliko zanimanje javnosti i investitora. Prednost pri kupnji imat će zaposlenici. Inače, upravo danas objavljena je vijest da je ta tvrtka već četvrti put proglašena Microsoftovim partnerom godine.


Ena Filipović u Spanu radi tri godine, a Ante Bundović tek godinu i pol. Ali sigurni su da žele tu ostati pa čak i kupiti dionice te tako postati suvlasnici tvrke. "Vjerujem da ćemo mi odraditi jako dobar posao te smatram da je to za mene osobno i za sve naše zaposlenike jedna dobra investicija u našu budućnost", kaže kontrolorka kvalitete u Spanu Ena Filipović.


McDonalds, Sturbucks, Rimac Automobili i Infobip samo su najzvučnija imena među 1200 klijenata na 6 kontinenata. Nakon 28 godina projektiranja i izvođenja informacijskih sustava, prvi čovjek Spana svoju firmu naziva - mali div!


"Mi u ovom trenutku sve kapacitete imamo rasprodane mjesecima da ne kažem godinama unaprijed, s tim da u svjetskim nekakvim mjerilima po broju certifikata spadamo u sami, sami vrh", ponosan je osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović


Prihodi im posljednje 3 godine rastu po 20-ak posto. Prikupljeni novac na burzi olakšat će ostvarenje mnogih planova. "Plan je prije svega organski rast, a definitivno ćemo raditi i na anorganskom rastu, znači da kupimo neke firme koje bi nam odgovarale", dodaje Dujmović.


Spanov izlazak na Burzu bit će poticaj tržištu kapitala, ali i drugim hrvatskim tvrkama da slijede njihov primjer.  Izlistavanje na burzi i javna ponuda dionica Spana očekuju se u rujnu, do kada će se znati i cijena dionice koju će plaćati investitori i zaposlenici tvrtke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!