06:57 / 19.05.2021.

Autor: Dijana Kovaček/T.V./Dnevnik/HRT

Informatička industrija predvodnik trenda rasta zaposlenosti

Rast zaposlenosti vidljiv je u graditeljstvu, informatičkoj i prerađivačkoj industriji

Rast zaposlenosti vidljiv je u graditeljstvu, informatičkoj i prerađivačkoj industriji

Foto: HTV / HRT

U travnju ove godine broj osiguranika na Zavodu za mirovinsko osiguranje bio je za 37 tisuća veći u odnosu na isti mjesec lani, kada je zemlja bila u potpunom lockdownu, ali to je i 12 tisuća zaposlenih više u usporedbi s travnjem pretpandemijske 2019. godine. Počelo je i sezonsko zapošljavanje u turizmu, a rast zaposlenosti vidljiv je i u graditeljstvu te informatičkoj i prerađivačkoj industriji.

U poduzetničkoj zoni u Labinu proizvode se autodijelovi od karbonskih vlakana za mnoge svjetske brendove. Godinu dana od otvorenja, u pogonu radi 80-ak radnika, a neki su prošli i obuku u Italiji.

- Tamo smo proveli 9 mjeseci, naučili sve osnove, što je karbon, kako se radi, sve kalupe, kako se lijepi, to smo sve naučili. Kasnije smo se vratili u Hrvatsku, da bi smo mi poučavali ljude koji će doći tu raditi jer se tvornica tek otvorila, rekla je Viktorija Gromić, voditeljica smjene, Novation Tech.

Planove talijanskog vlasnika o otvaranju tvornice i zapošljavanju nije omela ni pandemija.

- Trebamo biti svjesni da će COVID-19 proći. Ovo je sve privremeno, tako treba razmišljati. Imamo na umu i da nam se radnici mogu razboljeti, zato uvijek imamo više zaposlenih nego što nam zaista treba, objašnjava svoju poslovnu politiku Luca Bosonaro, Novation Tech.

Građevinske tvrtke za sada najviše grade poslovne zgrade. U tom je sektoru, kaže Dragutin Kamenski, zapošljavanje u porastu.

- Ne bih rekao da je to radikalno ali jest rast. Ozbiljnije povećanje očekujemo kada krenu u punom obimu projekti obnove u Zagrebu i na Banovini, ističe Dragutin Kamenski, Kamgrad.

Velike hotelske tvrtke, ali i mali i privatni poduzetnici, imaju planove vezane za dodatno zapošljavanje u ovoj sezoni, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

- Ako se ovaj trend nastavi možemo biti optimisti da će broj zaposlenih sezonaca biti veći nego što je to bilo prošle godine. Naravno konačna odluka bit će donijeta ovisno od tržišne potražnje, kaže Veljko Ostojić, Hrvatska udruga turizma.

Sve snažnija hrvatska informatička industrija predvodnik je trenda rasta zaposlenosti i u drugim djelatnostima.


- Izvozne djelatnosti poput informatičke industrije, farmaceutske industrije, metalne industrije, proizvodnje postrojenja i opreme su one industrije u kojima Hrvatska uspijeva u svjetskim razmjerima biti nišni igrač, ustvrdio je Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar, PBZ Croatia osiguranje.

Očuvana radna mjesta u pandemiji, kaže Stojić, podloga su za nastavak pozitivnih trendova kada je riječ o zaposlenosti u ovoj godini, ovisno, naravno, o epidemiološkoj situaciji i gospodarskom oporavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!