Ivošević: U Istri 330 tisuća noćenja više nego rekordne 2019. godine

06.07.2022.

14:00

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Denis Ivošević

Denis Ivošević

Foto: HTV / HRT

Od oko 650 tisuća turista, koliko ih je trenutačno u Hrvatskoj, gotovo trećina boravi u Istri. To je i jedina naša županija koja je od početka godine do danas u plusu u odnosu na rekordnu 2019. i u turističkim dolascima i u noćenjima. Nastavi li se tako, financijski bi plus trebao biti i veći jer ulaganja u kvalitetu dovela su do viših cijena. Iz Istre se javila reporterka HTV-a Senka Mošnja.

U Istri u ovom trenutku više od 200 tisuća turista, a dobar dio njih i u unutarnjoj Istri. 

Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije razgovarao je s reporterkom Senkom Mošnjom te naglasio kao je zadovoljan s brojkama kad su u pitanju dolasci turista te da se Istra vrlo dobro pripremila, a komunikacija između privatnog i javnog sektora funkcionira što brojke najbolje potvrđuju.

- Komunikacija privatnog i javnog sektora se najbolje vidjela tijekom pandemijskog razdoblja kad smo trebali organizirati civilni stožer, županiju i jedinice lokalne samouprave, hotelijere, zavoda za javno zdravstvo, ambulante gdje je trebalo cijeli stožer organizirati i aktivnosti koji se provode za zaštitu naših gostiju i našeg stanovništva dovele na vrlo visoki nivo. Krajnji cilj je da svi znamo tko što radi i za što je zaslužan, upravo se u tome Istra razlikuje od ostalih, rekao je.  

Istaknuo je kako Istra na godišnjoj razini ima preko 1870 manifestacija iz privatnog i javnog sektora.

- Istra je vrlo dobro organizirana i posložena turistička regija. U proteklih 15 godina gotovo 100 malih obiteljskih hotela je sagrađeno. Voljeli bi kad bi u sljedećih 15 godina dobili 100 novih hotela ili proširili ove postojeće. Sad vidimo da oni hoteli koji sad imaju 20-30 soba šire se do 50-60 što znači da tko god ponudi izuzetnu kvalitetu ne samo smještaj nego servisa i usluga, to gosti prepoznaju i to se traži plaća sukladno kvaliteti koja se nudi, naglasio je. 

Rekao je kako u unutrašnjosti Istre nemaju apartmansku izgradnju, nego imamo više samostojeće kuće ili vile.

- To je velika razlika. Velik dio centralnog dijela Istre ili središnjeg dijela Istre je pod nekom zaštitom konzervatora. Do sad je to sve funkcioniralo vrlo dobro. Istra će napraviti jedan dokument koji će u velikoj mjeri gledati kako da se dodatno zaštiti naš prostor, rekao je.

Istaknuo je kako je buking jako dobar.

- Ako neće biti nekih izazova, posebno nepovoljnih, da ćemo imati takav kontinuitet do kraja godine. U prošloj godini smo planirali da ćemo realizirati 95 posto od rekordne 2019. godine, kako stvari sada stoje, to bi moglo biti bolje. Trenutno smo u plusu 4 i pol posto u usporedbi s 2019. godinom te smo 330 tisuća noćenja akumulirali više nego što je to bilo rekordne 2019. godine, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!