Iz 3. maja na prvu plovidbu isplovio luksuzni kruzer Scenic Eclipse II

06.04.2023.

Zadnja izmjena 21:29

Autor: D.M./HRT

Scenic Eclipse II

Scenic Eclipse II

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Nakon porinuća u lipnju prošle godine te gotovo osam mjeseci intenzivnog rada u riječkom Trećem maju, novi istraživački kruzer Scenic Eclipse II krenuo je na prvu plovidbu. Iz riječkog je brodogradilišta malo iza 21 sat isplovio je prema Malagi u Španjolskoj gdje će stići 11. travnja u jutarnjim satima. Od tamo će krenuti i na prvo putovanje nakon ukrcavanja putnika.

Ispratili su ga hrvatski premijer Andrej Plenković, vlasnik Scenic Grupe Glen Moroney, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor tvrtke MKM Yachts Saša Čokljat te direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan.

U riječkom brodogradilišta, iz kojeg je ove večeri isplovio luksuzni polarni kruzer, za središnji Dnevnik HTV-a s direktorom 3. maja Edijem Kučanom o planovima i novim poslovima ovog brodogradilišta razgovarala je novinarka Jelena Tomac


- Upravo je iza vas novogradnja 527, brod za prijevoz žita i rasutih tereta, specijalno projektiran za plovidbu u velikim jezerima. Taj je brod na navozu je stajao malo dulje vremena i sada intenzivno radimo na njemu. Moram kazati da, nažalost, vezano sa situacijom s COVID-om u Kini i ratom u Ukrajini, dolazi do poremećaja na isporuci opreme u svijetu, tako da motor koji nam praktički drži isporuku ovog broda kasni tri mjeseca i morati ćemo u nekom periodu naći neke modele, a već smo ih počeli tražiti, tako da smo koncepciju gradnje broda prilagodili toj novonastaloj situaciji, rekao je direktor riječkog 3. maja. 


Spomenuo je i ostale poslove koji su pred 3. majem. 


- Za Viktor Lenac prošli smo tjedan ugovorili gradnju dva pontona, vezano za popravak doka 11. Radimo dvije jahte za Benetti i za  Fincantieri radimo sekcije. Očekujemo da bi trebali dobiti jedan novi posao, dimnjak skupa s dijelom, kazao je. 


Prema tome, rekao je direktor Kučan, posla ima. 


- Moram reći i da smo izrazito prepoznati sada na svjetskom tržištu i imamo tri izrazito kvalitetna nova projekta između kojih ćemo se morati odlučiti, rekao je. Dodao je da radnika ima relativno malo. 


- Razmišljamo kako animirati mladost i pomalo je vratiti u 3. maj. To ćemo morati pokušati riješiti na način da riješimo povećanje naših osobnih dohodaka, koji su zbilja relativno mali, rekao je. 

- Povjerenje koje smo uspostavili proteklih nekoliko godina te poduzetnički duh i vizija iznjedrili su još jedan biser u smislu hrvatske brodogradnje. To je ogroman doprinos i hrvatskoj industriji i hrvatskom izvozu, rekao bih - pameti, iskustvu i znanju svih vas koji se bavite brodogradnjom u svim aspektima, poručio je na svečanosti premijer Andrej Plenković

- Ovo je veliki dan za nas i cijelu hrvatsku brodogradnju. Htio bih zahvaliti svim našim partnerima, kooperantima te svima koji su sudjelovali u gradnji ovoga broda i omogućili da završimo brod čak tri mjeseca prije roka i, što je najvažnije, u budžetu. Bitno je da  zahvalimo premijeru i Vladi, koji su nam omogućili uvjete da to napravimo u 3. maju. Bez njih se ovo danas ne bi dogodilo, rekao je Saša Čokljat, direktor u tvrtki MKM Yachts d.o.o.

- Mislim da je ovo nešto što smo 20.12.2019. godine zajedno sanjali kada smo potpisali ugovor u onim danima kada se nije znala opstojnost 3. maja. Rezultat je to zajedničkog rada. Stojimo ispred broda koji smo sanjali i dosanjali, naglasio je Edi Kučan, direktor u 3. maju.

Veliki dan za brodogradnju

Veliki dan za brodogradnju

Foto: HTV / HRT

Luksuzni istraživački kruzer za plovidbu svim morima


Scenic Eclipse II novi je istraživački kruzer u floti vodeće svjetske kompanije za luksuzna kružna putovanja - Scenic grupe, u potpunosti izgrađen u Hrvatskoj, te je ujedno u Trećem maju bio prva novogradnja nakon duge četiri godine pauze. Izgrađen je za naručitelja MKM Yachts, člana australske grupacije Scenic, a porinut je potkraj lipnja prošle godine.

Scenic Eclipse II dugačak je 168 i širok 21,5 m te izgledom podsjeća na luksuznu megajahtu. U 114 dizajnerski uređenih kabina može uživati do 237 putnika, kojima je na raspolaganju 200 članova posade. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji ojačan je za plovidbu svim morima, uključujući i ona zaleđena oko Sjevernog i Južnog pola, te zadovoljava najviše ekološke standarde. Scenic u Hrvatskoj planira izgradnju još brodova sličnih karakteristika koji će se razlikovati samo po opremljenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!