13:20 / 16.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Izmjena 118 zakonskih i podzakonskih akata prije uvođenja eura

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Vlada je na sjednici usvojila zaključak o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koji uključuje i izmjenu 46 zakona i 72 podzakonska akta, a koja se planira provesti najkasnije do 15. srpnja iduće godine.

U cilju provedbe Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, zaključkom se utvrđuje popis zakona i podzakonskih propisa koje će biti potrebno izmijeniti radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da se proteklih mjeseci vrlo detaljno radilo i pobrojalo sve te zakonske i podzakonske akte, kojih je ukupno 118, a riječ je o 46 zakona i 72 podzakonska akta. Tih 118 propisa nalazi se u prvoj kategoriji, koja obuhvaća zakone i podzakonske propise koji sadrže značajnija pozivanja na hrvatsku kunu i koje je potrebno izmijeniti prije uvođenja eura. S obzirom na terminski plan Vlade o ulasku u eurozonu od 1. siječnja 2023. godine, za njihovu prilagodbu i promjenu kao rok je određen 15. srpnja 2022. godine.

Druga skupina sadrži 939 propisa, a obuhvaća zakone i podzakonske propise koji sadrže manji broj odredbi vezanih uz hrvatsku kunu, a čije se izmjene predviđaju prilikom sljedeće redovne izmjene propisa zbog neke druge potrebe. Ministarstvo financija je zaduženo za koordinaciju svih aktivnosti u vezi s provedbom zadaća utvrđenih zaključkom, za nadzor provedbe navedenih aktivnosti te za izvještavanje Vlade o provedbi zaključka.

Plenković: Podrška Komisije, ECB-a i Eurogrupe na putu uvođenja eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu Vlade podsjetio je da je u ponedjeljak održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kojoj je nazočio i izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, dok je prošli četvrtak u Zagrebu u radnoj posjeti bio i irski ministar financija i predsjednik Eurogrupe Paschal Donohoe, a obojica su pružili snažnu podršku Hrvatskoj na putu uvođenja eura. Osim Europske komisije i Eurogrupe, Plenković je apostrofirao da u finalnim mjesecima uoči uvođenja eura Hrvatska također ima podršku i Europske središnje banke i svih ostalih aktera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!