Zamjena kune u euro

20:08 / 15.09.2021.

Autor: Dijana Kovaček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zamjena kune u euro

Zamjena kune u euro

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Do zamjene kune u euro, koja je predviđena za 1. siječnja 2023., još je malo više od 15 mjeseci. Pripreme su već počele. Sve vodi HNB, ali posla će biti i za banke, tvrtke, trgovine. Naime, u novogodišnjoj noći mnogo se toga mora promijeniti. Danas je završen natječaj grafičkog rješenja hrvatske strane kovanica eura, a nakon odabira najboljih prijedloga, prvo testno kovanje trebalo bi početi za nekoliko mjeseci.

Postupak zamjene kovanica i novčanica iznimno je zahtjevan, kažu u HNB-u. I dok ćemo novčanice posuditi iz strateških pričuva Europske središnje banke, kovanice ćemo izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

- Moramo zamijeniti milijardu i 100 milijuna kovanica koje imamo, što je puno novca, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke 13. rujna 2021.

Početkom iduće godine probno će se izraditi 8 milijuna kovanica, a do kraja 2022. i ostatak. U tijeku je postupak odabira grafičkog rješenja hrvatskih motiva, tehničke pripreme kovanja te organizacija zamjene koja će početi 1. siječnja 2023.

- Zamjena novčanica će se raditi neograničeni period, dok će kovanice kune se mijenjati svega tri godine. Prve godine će se novčanice i kovanice mijenjati u bankama, a nakon toga isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci, rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

- Prva dva tjedna imat ćemo dvojni opticaj eura i kuna što znači da će naši građani moći u tom dvotjednom dvojnom opticaju moći zamijeniti svoje kune, ističe Mavriček.

Iz HNB-a poručuju građanima koji imaju ušteđevinu kod kuće da ne trebaju čekati početak zamjene u bankama i trgovinama. Gotovinu mogu položiti na svoje račune prije, tako će automatizmom bili zamijenjena na sam dan uvođenja eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!