Plenković: Neprihvatljiv je cirkus pred školama i šarlatanstvo sinjskog gradonačelnika

16.09.2021.

11:30

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice Vlade na aktualnosti posljednjih dana. Zahvalio je ministrima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Govorio je o posjetu izvršnog potpredsjednika EK-a Valdisa Dombrovskog, razgovorima o proceduri uvođenja eura u Hrvatskoj, epidemiji u Hrvatskoj, cijepljenju te situaciji u školi u Krapinskim toplicama i u Sinju. Pritom je među ostalim izjavio da je neprihvatljiv cirkus pred školom u Krapinskim Toplicama, ili najavljen drugdje, ili pak šarlatanstvo gradonačelnika Sinja da djeca ondje u školama ne moraju nositi maske. 

Prijenos sjednice Vlade možete pogledati ovdje: 

Ovoga tjedna održano je i Nacionalno vijeće za uvođenje eura. Sastanak s potpredsjednikom EK bio je vrlo sadržajan.

- Imamo potporu Europske komisije. Unatoč krizi zbog pandemije, zahvaljujući izvrsnoj pripremi zbog odgovornog upravljanja javnim financijama, smanjenju javnog duga, imamo svojevrsni kredit kod onih koji nas nadziru, dakle kod Europske komisije, Europske središnje banke, agencija za kreditni rejting i smatramo da smo na dobrom putu, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

- Ovoga tjedna krenuo je i popis stanovništva. Prva faza ide jako dobro. Dosad se 300.000 sugrađana samo popisalo. To je jako dobar odaziv. Svi koji mogu obaviti to na takav način, pozivam ih da to učine, rekao je premijer. Drugi dio popisa krenut će za 10-ak dana. 

Što se tiče epidemiološke situacije, vidimo porast slučajeva zaraze, rekao je Plenković.

- Došli smo na 52% odraslih cijepljenih najmanje jednom dozom. Vidimo da i dalje više od 80% novozaraženih nije cijepljeno, kao i 93% svih preminulih starijih od 60 godina. Ulazimo u jesen, apeliramo na sve, posebno na starije da se cijepe. Cjepiva ima dovoljno, napravili smo sve. Napor trebaju napraviti i naši sugrađani. Ministar zdravstva najavio je korištenje Covid potvrda u zdravstvenim ustanovama. Mislim da je to ispravan i odgovoran put koje će omogućiti sigurnost i pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Pozivam zdravstvene djelatnike da se cijepe, ako to već nisu uradili. Zahvaljujem im na svemu što rade i što su već napravili, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o stanju obnove nakon potresa. Kazao je da je nakon sjednice Vlade prošli tjedan na Stožeru za obnovu predstavnike lokalne uprave i samouprave upoznao s novim programom mjera za obnovu.

Beroš: Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su 14. rujna, od ukupnog broja oboljelih necijepljeni činili 82%, a 77,4% hospitaliziranih nije bilo cijepeljno. Devet od deset osoba kojima je na taj dan bila pomoć respiratora nije bilo cijepljeno, rekao je Beroš. Dodao je i da je do 13. rujna najviše oboljelih bilo u dobi od 30-39 godina, a da posljednja dva dana raste broj oboljelih i u dobi od 10-19 godina te je izjednačen sa brojem u dobi od 30-39.

Božinović o novim mjerama

U vezi s novim mjerama govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Nacionalni stožer donio je šest novih odluka u trajanju do 30. rujna. To su tri odluke kojima se produljuju mjere, a koje se odnose na obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizacija javnog prijevoza. Stožer je donio odluku o obveznom posjedovanju eu-digitalne covid potvrde za popisivače i kontrolore zbog skorašnje provedbe druge faze Popisa stanovništva u RH. Tu je i izmjena odluke o ograničavanju okupljanja kojom je propisana nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova, drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima uz uvjet da organizator osigura da u taj prostor uđu samo osobe koje posjeduju eu-digitalnu covid potvrdu - izlagači, posjetitelji, tehničko osoblje i slično. Treća odluka je izmjena o privremenoj zabrani o ograničavanju prelaska preko granice u kojoj je novost da državljani trećih zemalja u Hrvatsku iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja, sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja i odobrit će im se ulazak uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, istaknuo je Božinović. 

Plenković: Neprihvatljiv cirkus pred školama

Premijer se opet osvrnuo na situaciju u školi u Krapinskim toplicama i u Sinju.

- Želim se pridružiti stavu ministra Radovana Fuchsa o potpunoj neprihvatljivosti cirkusa pred školama, od Krapinskih Toplica, ili najavljenih drugdje, ili pak šarlatanstvu gradonačelnika Sinja da djeca u njihovim školama ne moraju nositi maske. Naravno da su ravnatelji to odbili, i županijski Stožer će djelovati, a ako treba i Nacionalni. Moramo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama i remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu i roditelje. To nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo. Apeliram na sve te koji imaju drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti. Covid nije izmišljen, on je tu, radi štetu i protiv njega se moramo boriti, rekao je premijer Plenković. 

"Isplata razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja"

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, stoji u odluci.

Beskamatni zajam jedinicama lokalne samouprave pogođenima razornim potresom 

Vlada je donijela i odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije u ukupnom iznosu do 400.000 kuna. Odluka je plod razgovora s predstavnicima JLS-a, istaknuo je premijer Andrej Plenković te ju ocijenio kao važan signal koji Vlada još jednom upućuje prema JLS-ima stradalima u potresima.

Za dvomjesečnu potrebu za lijek remdesivir osigurano 13,8 mil. kn 


Na sjednici je usvojen zaključak o potpisivanju ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, a procijenjena dvomjesečna potreba za lijekom je 5000 doza, za što je osigurano nešto manje od 13,8 milijuna kuna s PDV-om u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Remdesivir je jedini antivirusni lijek koji je Europska komisija, na prijedlog Europske agencije za lijekove, registrirala za liječenje covida-19 u odraslih i adolescenata s upalom pluća kojima je potrebna terapija kisikom, a zbog trenutne epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih s težom kliničkom slikom iskazana je potreba za dodatnim količinama lijeka, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!