Izvoze 11 tisuća četvornih metara parketa, i još rastu

02.06.2022.

07:56

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Proizvodnja parketa

Proizvodnja parketa

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Rast cijene energenata i sirovina utječe i na našu drvnu industriju. Jutros je naša ekipa posjetila jednu od vodećih tvornica za izradu parketa u Đurđevcu koja zapošljava gotovo 400 ljudi. Iz prve smo ruke doznali s kojim se izazovima susreću.

Kad su brojni njegovi kolege i sumještani iz Metkovića svoju sreću pronašli u Njemačkoj, Alen Mijoč je nakon završenog ekonomskog i šumarskog fakulteta završio u Đurđevcu, u tvrtki koja proizvodi parket.

- Proizvodnja je dinamična, svaki je dan drugačiji. Ovdje se u Bauwerku proizvodi od početka do kraja. Imamo trupce, a naš je proizvod premium parket, troslojni. Mi smo jedan od rijetkih primjera gdje smo u prvom kvartalu zaposlili 80 ljudi, kaže ovaj direktor proizvodnje.

Godine 2017. tvrtka je imala stotinjak zaposlenih, danas ih je trostruko više. Posao im je tijekom pandemije - rastao, a svi zaposleni su iz đurđevačkog bazena.

Ništa se ne prepušta slučaju

- Ako proizvodite vrhunski proizvod tržište će vas prepoznati. Ako dajete pravi omjer cijene i kvalitete. Pogotovo ako imate kontinuitet poslovanja koji ste dokazali kroz dugi niz godina - onda kupcima pokazujete da ste stabilni, čak i u kriznim vremenima, dodaje predsjednik Uprave tvrtke Igor Benaković.

Jedanaest milijuna četvornih metara parketa proizvedu godišnje i sve izvezu na zapad - od Austrije do Švicarske pa i Amerike. Mijoč dodaje kako se u procesu proizvodnje ne dopuštamo da bilo šta prođe ispod radara. Svaki je proces jasno definiran i prolazi stroge kontrole.

No, cijelu granu pogađa poskupljenje energenata pa im je cilj postati energetski samodostatni - ulažu u fotonaponske ćelije, sijećku koriste za energiju. Bez plana - nema opstanka, zaključuju.

- Cijena svih sirovina je značajno rasla od svih sastavnica pa i energenata. Ona naša osnovna sirovina znači samo tvrdo drvo, hrast, ta je cijena rasla. Ako radite na efikasnosti svoje proizvodnje onda na kupca nećete prenositi suvišne troškove, dodaje Benaković. 

Zaključimo, prema Državnom zavodu za statistiku 2021. je proizvedeno gotovo pet milijuna kubičnih metara drva, a cijena je porasla 2,3 posto. Ove pak godine taj bi rast mogao biti kao i inflacija - dvoznamenkasti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!