Jadran sve skuplji turistima

29.06.2023.

21:21

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT/A.S.

Jadran sve skuplji turistima

Jadran sve skuplji turistima

Foto: Dnevnik / HRT

Iako je 2023. godina za sada u plusu u broju dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, mnogi zabrinuto gledaju prema nastavku sezone. Hrvatska je postala znatno skuplje odredište, pa bi to moglo odbiti mnoge koji žele doći u našu zemlju.


Šetnja Peristilom većinu gostiju ostavi bez daha. Slično je i s cijenama: kugla sladoleda poprilično je poskupjela, ali gosti se ipak ne žale.

Turisti se i snalaze komu je skup kafić, piće može popiti i na zidiću, pa makar bio i stotine godina star.

Hostel je nešto skuplji, ali to sam i očekivao. Pivo je također skuplje. Ovdje sam bio prije nekoliko godina i bilo je mnogo jeftinije, rekao je turist. 

Postaje li Hrvatska preskupa? Šef Hrvatske turističke zajednice tvrdi: ne, cijene su slične kao i kod konkurencije.

- I Španjolska i Italija i Grčka, da su praktički sve nama konkurentske zemlje podigle cijenu. I da, jednostavno, turisti traže vrijednost za novac, kazao je Kristijan Stančić, direktor HTZ-a.

 Cijena i kvaliteta

A s time se slažu i dubrovački ugostitelji. Cijene same po sebi nisu problem, ali turisti imaju pravo za svoj novac tražiti više i bolje.

- Mislim da je cjenovni rang samo ono što će ostati na ovoj razini, ili pratiti neke troškove koji su podivljali; nećemo s cijenama moći ići prema gore, ali s našom konkurencijom ćemo se morati pohrvati na ovoj kvalitativnoj razini, poručio je Đani Banovac, predstavnik Ceha dubrovačkih ugostitelja.

Hrvatska od početka bilježi rast i dolazaka i noćenja, hotelijeri su zadovoljni. Ipak, u ovu sezonu Hrvatska je ušla i s desecima tisuća novih kreveta, većinom u privatnom smještaju. A takav rast nije lako popuniti.

- Moram reći da smo svi tu negdje blizu, možda u nekim segmentima, smještaj u Hrvatskoj je malo skuplji; u nekim segmentima su neke druge zemlje nešto skuplje, primjerice Grčka ili Italija; ali treba ocjenjivati jednaku kvalitetu, jednaku kategoriju, objasnio je Stančić. 

Odnosno, Hrvatska ima ponudu i iza one dubljeg, ali i za one plićeg džepa. Najave za podsezonu su dobre, a na kraju ćemo vidjeti jesmo li opravdali cijenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!