Jakopović: Kupujmo hrvatske proizvode, isplatit će nam se

15.03.2022.

20:12

Autor: E.L.S./Dnevnik/HRT

Jakopović: Kupujte hrvatske proizvode

Jakopović: Kupujte hrvatske proizvode

Foto: HRT / HRT

- Ne treba nas previše brinuti to što veliki izvoznici pšenice poput Rusije i Ukrajine su privremeno izbačeni s tržišta, brine nas povećanje cijena za opskrbu hrane za životinje i hrane za ljude. Cijena će svakako ići prema gore, ali količine će sigurno biti dostatne, izjavio je u Dnevniku HTV-a Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Dio europskog tržišta

Što se tiče opskrbe i cijena poljoprivrednih proizvoda, ističe da smo dio zajedničkog europskog tržišta gdje ima dovoljno hrane i u ovom kontekstu nije poželjno da se zatvaraju granice. Cijene će, kaže, sigurno rasti, jeftine cijene koje su do sada bile na tržištu neće dugo opstati.

Kupovati hrvatsko

Veoma važnim smatra da se u ovom trenutku kupuju hrvatski proizvodi.

- Pozvali smo potrošače da svaki proizvod koji kupuju u trgovinama bude hrvatski. Čak i da je sada nešto skuplji, on će biti sve jeftiniji generalno gledajući, u nekom dužem lancu iskoristivosti. Država će dobiti PDV, dobavljači koji su u tom lancu će biti na dobitku, na dugi rok će se sve to isplatiti i sam proizvod će postati jeftiniji - naglasio je Jakopović.

Iskoristiti krizu

Sadašnja kriza se može iskoristiti, smatra, kako bi se riješio jedan od velikih problema u Hrvatskoj - znatan dio neobrađene zemlje.

- Samodostatnost u proizvodnji hrane i u poljoprivredi došla je na dnevni red s pojavom COVID-a. Tada smo pozvali sve poljoprivrednike da obrade svaki komadić zemlje kako ne bi ostao neobrađen, kako bi stvorili još hrane za ljude i životinje i kako bi omogućili da krajnji proizvod bude cjenovno isplativiji za potrošače - objasnio je Jakopović.

Cijene goriva

Smatra da je u ovom trenutku gorivo problem broj jedan jer, kako je rekao, cijene ne rastu, nego divljaju.

- Proljetna sjetva je pred vratima. Proizvođači su pripremili sjemena i gnojiva, ali s gorivom nisu se mogli pripremiti, nitko nije očekivao takav rast cijena i tu će trebati pomoć Vlade RH što se tiče plavog dizela jer je ta cijena neodrživa - poručio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!