Jakšić za Dnevnik: Građani mogu očekivati poskupljenje struje na jesen

20.08.2022.

19:58

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Jakšić: Poskupljenje energenata na jesen je prilično izvjesno

Jakšić: Poskupljenje energenata na jesen je prilično izvjesno

Foto: Dnevnik / HRT

Čekaju li nas ove zime redukcije, hoćemo li imati dovoljno struje i plina i po kojim cijenama, ovih se dana pitamo i razgovaramo o tome s brojnim sugovornicima. Više o tome je rekao gost Dnevnika HTV-a Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Rekao je da su cijene energenata na međunarodnim tržištima značajno veće.

- Sad iznose od oko 500 eura po MWh, u zadnjem kvartalu idu i prema 650. U ovom razdoblju prošle godine bilo je 100 eura po megavat/satu na burzama. To značajno povećanje prelijeva se na potrošače. Dio povećanja troška podnose i energetske kompanije, opskrbljivači, u prvom redu HEP jer ima najveći udio na tržištu, dio je prebačen na kućanstva - ali zasad u malom obimu, 20-tak posto, a najviše je pogođen poslovni sektor jer ima komercijalne ugovore s dva do četiri puta većim cijenama, istaknuo je.

Rekao je da je poskupljenje energenata na jesen prilično izvjesno.

- Opskrbljivači mogu do neke razine amortizirati udar, ali ne mogu prodavati energiju po manjoj cijenu nego je nabavljaju. To nije održivo i dovest će do problema. Način na koji će se povećani trošak preliti između kućanstva, poduzetnika, energetskog sektora ili državnog proračuna ovisit će o mjerama koje će Vlada donijeti. Činjenica je da mi 50 posto energetskih potreba zadovoljavamo iz inozemstva i moramo ih na neki način platiti. Hoće li to biti kroz povećane troškove struje i plina u kućanstvima ili kroz povećane cijene roba i usluga o tome se može raspravljati, naglasio je.

- Mi smo do danas otprilike proizveli oko 1,7 TWh manje s hidroelektrana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je ukupno 10 posto električne energije u RH na godišnjoj razini. Ta situacija zabrinjava i vrši pritisak na rast cijena. Nama je hidroenergija osnovni odnosno najvažniji izvor niskougljične energije i nje trenutno manjka, ne samo U Hrvatskoj nego i u ostatku Europe. 

- Mi se nadamo da neće biti potrebno uvoditi redukcije električne energije, ali to ovisi o tome koliko ćemo uspjeti uštedjeti energije u ovom razdoblju, a ne čekati zimu. S jedne strane imamo vrlo nepovoljnu geostratešku situaciju, loše klimatske uvjete i na te čimbenike Hrvatska ne može bitno utjecati, rekao je. 

- Mnogi ljudi nisu svjesni, ako uštedimo danas imat ćemo punija skladišta na jesen i zimu. Štednja danas znači izbjeći redukcije kasnije, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!