JGL: Osigurana sva izvozna potraživanja

07.03.2022.

14:23

Autor: Hina/A.P.C.

Proizvodnja lijekova u JGL-u

Proizvodnja lijekova u JGL-u

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Iz Jadran Galenskog Laboratorija (JGL) su, vezano uz situaciju u Ukrajini, koja je jedno od najvažnijih tržišta za tu farmaceutsku kompaniju, izvijestili da su sva izvozna potraživanja te tvrtke osigurana putem banaka ili osiguravajućih društava te da to osigurava stabilnost poslovanja JGL-a.

"Trenutačno poslujemo na oko 60 tržišta svijeta te nastavljamo s prodajom, investiranjem i ulaganjima u skladu s poslovnim planovima," naveli su iz JGL-a u obavijesti o utjecaju političke situacije u Ukrajini na poslovanje te tvrtke, objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.


Ističu da je ukrajinsko tržište jedno od najvažnijih za JGL, s tržišnom prodajom od 13 milijuna eura u 2021. te da sada na tom tržištu poslovanje stoji.


Navode da u Rusiji sada posluju bez teškoća, no izloženost valutnom riziku je, zbog pada vrijednosti ruske rublje, sve značajnija. 


Iz Jadran Galenskog navode da je jasno da situacija utječe na financijsko tržište, na kojem je pala vrijednost ruskog rublja, što je bilo očekivano.


- No, kako smo pomno pratili razvoj događaja i zahuktavanje situacije, u procesu planiranja smo bili svjesni napetosti i rizika, pa smo to uzeli u obzir kod planova aktivnosti za 2022. godinu, ističu iz JGL-a. 


Podsjećaju da je JGL već doživio sličnu situaciju na tom tržištu, u 2014. i 2015., ali naglašavaju da su sada puno pripremljeniji i poslovno otporniji nego tada. 

Stoga će, kažu, na osnovi svega navedenog, poslovno upravljati ovom krizom u najboljem interesu zaposlenika i kompanije.


Iz JGL-a ponovno naglašavaju da je, s obzirom na situaciju u Ukrajini i eskalaciju sukoba, kao i do sada, na prvom mjestu zdravlje i sigurnost 63 zaposlenika u toj zemlji te da nastoje učiniti sve što mogu da ih zaštite.


- Za sada su svi zbrinuti i dobro su, no, kod mnogih je prisutan strah, navode iz riječke farmaceutske tvrtke u kojoj se nadaju da će biti pronađeno diplomatsko rješenje i da će sukob brzo završiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!