12:03 / 22.10.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Kako financijska industrija može pomoći oporavku

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Rovinju se održava konferencija u organizaciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova. Sustav je stabilan i moći će odgovoriti na izazove, poruke su sa skupa.
Zbog neizvjesnosti oko pandemije, teško je prognozirati i gospodarska kretanja- čulo se na konferenciji u Rovinju, koju su tradicionalno organizirali Zagrebačka burza i društva za upravljanje mirovinskim fondovima. No, ključni akteri financijskog tržišta poručuju - sustav je stabilan i moći će odgovoriti na sve izazove.

➡️ Nove mjere za gospodarstvo
➡️ Reakcije na Vladine mjere

- Izazovi na tržištu rada trajat će do trenutka dok ekonomija ne krene raditi punim kapacitetom, a to se očekuje da će se dogoditi onog trenutka kad se otkrije cjepivo i kad započne njegova široka primjena. U idućih nekoliko godina s dosta sumornom perspektivom zapošljavanja, najviše će se suočavati mladi ljudi, koji traže prvo zaposlenje, i radnici čiji će poslovi biti digitalizirani i koji će morati izvršiti prekvalifikaciju, izjavio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Naš osnovni scenarij je da će se cjepivo pojaviti, recimo u siječnju, da ćemo imati i lijek u prvom kvartalu i onda bi stvari trebale izgledati bitno bolje nego ako toga ne bude i ako se broj slučajeva bude povećavao. Još lošije ukoliko stopa mortaliteta iz nekog razloga poraste, poručio je guverner HNB-a Boris Vujčić.Hrvatska gospodarska budućnost nije crna, kažu u središnjoj banci, ali je prepuna rizika i nepoznanica. Zasad predviđaju pad BDP-a od 8 posto u ovoj godini i rast od 5 posto u sljedećoj.

- Izaberi jedan broj i sigurno ćeš pogriješiti, jer u uvjetima pandemije stvarno je vrlo teško prognozirati ekonomske trendove. Ako nećemo imati cjepivo, ako se protegne restrikcija putovanja praktički do ljeta iduće godine, onda ćemo biti bliže pesimističnom scenariju, poručio je guverner Vujčić.

Iako je Vlada do prije nekoliko tjedana potpuno odbacivala mogućnost zaključavanja gospodarstva kakvo smo imali proljetos, sada ističu da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

- Lockdown nije nešto što se treba spominjati u kontekstu politike, lockdown je naš izbor. Ukoliko se budemo pridržavali mjera svi zajedno i odgovorno, neće ga biti. Ukoliko se ne budemo pridržavali, bit će ga, najavio je ministar Aladrović.

Stručnjaci ipak vjeruju da je najteže iza nas. Svaka ekonomska aktivnost koja će se dogoditi u 2021. će biti bolja od 2020, smatra predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Kako bi se u oporavak gospodarstva snažnije uključili i mirovinski fondovi, Vlada najavljuje zakonske izmjene koje će pomoći da se lakše aktivira njihova imovina, a ona premašuje 115 milijardi kuna.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!