Semafor za označavanje zdravih proizvoda

16.03.2021.

07:00

Autor: HRT

Oznaka 'Živjeti zdravo'

Oznaka 'Živjeti zdravo'

Foto: HTV / HRT

Epidemija uzrokovana koronavirusom zatvorila nas je u četiri zida, ulijenili smo se, više jedemo, a manje vježbamo. Zato će Europska komisija do 2022. predložiti jedinstven sustav označavanja hranjivosti proizvoda za cijelo europsko tržište kako bi bolje informirala građane i tako ojačala borbu protiv pretilosti i povezanih bolesti. U Europi se sada koristi osam različitih sustava označavanja nutritivne vrijednosti, a i Hrvatska predlaže svoj znak.

"Nutriscore" se naziva sustav označavanja proizvoda u obliku semafora. Koristi se u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji. Zdraviji proizvodi označeni su zelenim slovom A, a najlošiji - crvenim E. To je samo jedan od ukupno osam načina označavanja hrane prisutan u u Europi.

- Naš je cilj da se ujednači da imamo jednu oznaku koja će biti jasna i identična u svim državama EU i koja će biti obvezna. U ovom trenutku je to dobrovoljna, ističe zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

I Hrvatska ima svoj znak, koji predlaže za cijelu Uniju: jamstveni žig "Živjeti zdravo". Zasad ga ima 281 hrvatski proizvod.

- Kad vidite taj 'živjeti zdravo' zeleni oblačić na bilo kojem proizvodu, naša poruka prema vama je sljedeća ovaj je proizvod u svojoj kategoriji zadovoljio najviše kriterije i to ne znači da drugi nisu dobri, to znači da je ovaj bolji od ostalih, ističe voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

A podaci pokazuju da bi trebali pripaziti što i koliko jedemo. Jer 60 posto građana Hrvatske je pretilo ili ima prekomjernu težinu.

Epidemija je to na koju ne obraćamo pozornost, a koja je povezana s visokim tlakom ili dijabetesom.

- Nekako naši najveći izazovi u Hrvatskoj su smanjenje udjela soli, smanjenje udjela šećera, isto tako odabir kvalitetnijih masti, premala nam je količina ribe u prehrani, ističe dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara Darija Vranešić.

I industrija hrane teži smanjenju nezdravih sastojaka i uvođenju kvalitetnijih.

I naravno uz prehranu, važan čimbenik zdravog načina života je tjelesna aktivnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!