Udvostručene potpore u stočarstvu

22.06.2021.

20:05

Autor: Sanja Najvirt/Ivanka Bukulin/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Farma krava

Farma krava

Foto: Ilustracija / Pixabay

Zahvaljujući uspješnim pregovorima s Europskom komisijom, potpore u proizvodnji mesa na našim farmama i gospodarstvima udvostručit će se, i to već od jeseni. Najveći skok je u najugroženijim sektorima, poput svinjogojstva i govedarstva. S dosadašnjih 90, omotnica se povećava na čak 230 milijuna kuna.

Na farmi Željka Strapača od proizvodnje mlijeka i tova junadi žive čak tri naraštaja obitelji. Od 350 grla, više od 100 je muznih. Cijena mlijeka je niska, prodaja goveda zbog pandemije otežana. Povećanje potpore u govedarstvu - slamka je spasa.

- Ako se ovo odradi i mi stvarno dobijemo taj novac, a da ne bude nešto onako na domaći način, vjerujem da će i moja farma opstati, kaže Željko Strapač, Vetovo.

Mjeru 14 Ruralnog razvoja iz koje je država osigurala povećanje, iskoristilo je lani 1700 stočara. Isplaćeno im je 90 milijuna kuna. Već od jeseni, kažu u resornom Ministarstvu koje je više nego dobro odradilo pregovore s Europskom komisijom, potpora će se za najugroženije sektore povećati i do nevjerojatnih 234 posto.

- Ako govorimo o mjeri 14, onda možemo spomenuti da je za 60 milijuna kuna povećana potpora u govedarstvu dok je za 40 milijuna kuna povećana u svinjogojstvu, kaže Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Baš to su najugroženiji sektori u proizvodnji mesa. Kanali prodaje goveda na jaka izvozna tržišta poput Italije, Turske, Libanona predugo su u kolapsu da bi to domaći tovljači mogli izdržati bez dodatnih subvencija.

- Mislim da bi to trebalo napraviti što prije, kolikogod se može ako želimo i ovo malo stočarstva sačuvati i imati svoga domaćeg proizvoda, smatra Mario Glavaš, Rajsavac.

Unatoč poremećajima u izvozu, uspjeli smo zadržati, čak i zabilježiti rast u proizvodnji mesa, i to za domaće kupce. Zato će i mjera 10 - gnojidba oranica stajskim gnojem - donijeti i ratarima i stočarima još jednu potporu. Nije nimalo zanemariva. Po hektaru oranice to je dodatnih 215 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!