12:45 / 24.04.2021.

Autor: Ivanka Bukulin/Podnevni dnevnik/HRT

Cijene nekretnina rastu, prodaja pada

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Ni pandemija ni potresi nisu uspjeli zaustaviti rast cijena nekretnina u velikim gradovima i priobalnom području. Prodavači su za stanove u ožujku u prosjeku tražili 5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. No uočljive su promjene trendova: promet nekretninama je u padu, sve se više traži novogradnja. 

U središtu Zagreba stari stanovi nakon potresa gotovo se i ne prodaju. Ali novogradnja se prodaje lako. Ova je zgrada pri kraju, stanovi još nisu na tržištu, no nema straha da neće naći kupca iako cijene nekretnina rastu. Ne samo zbog velike potražnje nego i zbog cijene materijala.

- Od početka ove godine, krajem prošle godine, dosta se povećala cijena materijala - 30% u odnosu na prije. Samim time cijena čelika prati i cijene ostalih materijala pa tako imamo povećanja cijene toplinskih izolacija, hidroizolacija i svemu ostalom što slijedi - objašnjava Filip Starčević, projektni menadžer u građevinskoj tvrtki.

Od Zagreba skuplji su Dubrovnik i Split. Osobito stanovi u gradskim središtima i neposrednoj blizini. Od dvije do tri tisuće eura za četvorni metar novogradnje traži se na Mejama ili Žnjanu. Mladi zato bježe u Kaštela, Solin ili Trogir.

- Jer oni u tim manjim gradovima dobivaju puno veći prostor za manji novac, cijena je prostora od 1.500 do 2.200 eura za novogradnju. Dok za taj novac u Split teško ćete dobiti bilo što - kaže Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

Iako po cijenama ne bismo rekli, na tržištu nekretnina promijenili su se trendovi. Prodaje se manje nekretnina već treću godinu zaredom, a zbog krize krediti se ipak ne traže kao prije iako su kamate niske. Uz lokaciju, sve se više gleda i kvaliteta.

- Ono što je doista trend zadnjih godina da se cijene bitno polariziraju, sve veći je raspon između nižih i visokih cijena, između kvalitetnih i nekvalitetnih nekretnina, između lokacija . To je trend zadnjih dvije tri godine značajno prisutan - ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

Hoće li cijene i dalje rasti, nitko se ne usudi prognozirati. Jer na tržište nekretnina utječe i epidemiološka situacija. Inozemnih kupaca prošle godine gotovo i nije bilo pa prodavatelji željno iščekuju njihov povratak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!