Kiša u dolini Neretve - spas za polja

16.08.2022.

19:13

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT

Kiša u dolini Neretve

Kiša u dolini Neretve

Foto: HTV / HRT

Nakon višemjesečne suše obilna kiša jutros je pala na jugu zemlje. Posebno je to obradovalo poljoprivrednike u dolini Neretve, gdje je u ovoj godini kiše do sada palo samo oko 15% od godišnjeg prosjeka, što ne pamte ni najstariji stanovnici. Jutrošnje obilne oborine znatno će poboljšati situaciju u proizvodnji svih poljoprivrednih kultura, pogotovo mandarina, čiji se početak berbe očekuje za mjesec dana. 

Nakon sušnog razdoblja - kišno osvježenje u dolini Neretve. Za mandarine spas u zadnji čas.

- Situacija nikad ovakva nije bila, koliko ja mjerim, a cijeli sam život u tome. U ovih šest, sedam mjeseci nije palo, nego oko 140 litara ukupno, a godišnji prosjek je negdje 1200 litara, kaže Branko Popić, motritelj agrometeorološke postaje Opuzen.

Neretvanski poljoprivrednici mandarine su za vrijeme suše natapali, pa su na taj način ipak spriječili teže posljedice. No zbog slanosti vode na ovom području današnja iznenadna kiša ipak je bolja opcija.

- To je jedna dragocjena kiša za sve mandarine, za vinograde, za masline u rubnim područjima doline, kaže agronom Robert Doko.

Ovih dana u Neretvi su se pripremale i parcele za sadnju jagoda i kupušnjača, a zemlja je bila predugo bez kiše.

- Toliko je bila suha da je to isto kao da radimo u Sahari, a ne da radimo u dolini Neretve. Ova kiša će nam puno značiti za sljedeću sadnju koju imamo idući tjedan i tamo do peti devetoga, najavljuje Jurica Kapović iz Opuzena.

Sušu su osjetile i masline, a posebno one koje rastu u brdskom dijelu doline. Poljoprivrednik Živko Mustapić uzgaja ih oko 650 na površini od oko tri i pol hektara.

- Došle su u kritičnu situaciju, počeli su već opadati plodovi. Iako ja tu dodam pomalo vode, ali to im je kao infuzija, samo da se održe, ističe Mustapić.

Iako je na području Slivna palo samo desetak litara kiše po četvornom metru, očekuje se da će ipak poboljšati razvoj maslina, barem na neko vrijeme, jer plod još nije kakav treba biti. Neretvani priželjkuju još oborina, jer za mjesec dana očekuje se berba mandarina.

- U tom periodu još kad bi jedna ovakva količina kiše pala, to bi bilo baš idealno za mandarinu i nas normalno za kupušnjače, manje bi ih zalijevali, kaže Kapović.

A upravo ovakva kiša odgovara svima, jer pribojavaju se tuče koja obično dolazi nakon suše. Zasad su, kažu, sretni što ih je makar to zaobišlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!