Zbog suše poskupljuje voće i povrće

14.08.2022.

20:46

Autor: Anita Suknjov, Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Prodaja voća i povrća, ilustracija

Prodaja voća i povrća, ilustracija

Foto: Theodore Trimmer / Shutterstock

Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća. Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 posto. Cijena žitarica skočila je čak 65 posto, a povrća za 30 posto. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

I dok strahujemo od poskupljenja voća i povrća, poljoprivrednici na požeškoj i zagrebačkoj tržnici, kažu, cijene neće podizati.

- Ne vrijedi nama ako dignemo tu cijenu pa ne možemo prodati, a troškovi su veliki i gnojivo je otišlo, sve. Iako imamo mi i svoje domaće, ali bez obzira, kaže gospođa Vlasta.

- Cijene su na razini prošlogodišnjih, to je tako, mislim da bi ekološka proizvodnja trebala bi ipak malo skuplja. Ali ne možemo postići cijenu, takvo je tržište, kaže gospođa Ljiljana.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 posto. Na obali ponegdje i znatno više.

- U Sisku i Osijeku se jabuka edered prodaje po 3-4 kune, a da bi u Rovinju bila recimo 25 kuna. Tako da to su zaista velike razlike. Ali, ta cijena ovog časa ne pokriva ni u kom slučaju troškove koje proizvođači jabuka imaju, ističe savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 posto u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 posto, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 posto.

- Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 posto, naglašava Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde - nestašice neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!