KLM i SAS ukidaju letove zbog manjka radne snage

08.07.2022.

14:49

Autor: V.K./HRT/Hina

KLM otkazao letove

KLM otkazao letove

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemski avioprijevoznik KLM objavio je u petak da će u kolovozu ukinuti do 20 dnevnih letova prema europskim odredištima zbog nedostatka radnika, nadovezavši se na najavu SAS-a koji ih smanjuje zbog štrajka pilota.

Nakon pandemije covida 19 KLM i zračna luka Schiphol u Amsterdamu, njegova baza, nisu uspjeli popuniti tisuće radnih mjesta.

Schipol je zamolio prijevoznike da smanje broj putnika za tisuću dnevno kako bi ublažili pritisak.

- Radni pritisak u zračnoj luci trenutno je nemilosrdan jer se i Schiphol i KLM suočavaju s nedostatkom radnika. Cilj je KLM-ovih mjera obnoviti operativnu stabilnost, čime se smanjuje pritisak na radnike u Schipholu i KLM-u, priopćio je prijevoznik.

Probleme za putnike u Europi nagovijestio je u četvrtak i SAS, otkazavši stotine letova zbog štrajka pilota u glavnoj podružnici SAS Scandinavia.

- Obavijest sindikata pilota SAS Scandinavia o štrajku počela je utjecati na naše rezervacije prema kraju mjeseca, rekao je izvršni direktor Anko van der Werff.

Pregovori uprave i pilota o novom kolektivnom ugovoru propali su u ponedjeljak, pa su piloti stupili u štrajk, koji je dodatno produbio financijsku krizu u kompaniji. SAS je tako upozorio da će morati prizemljiti polovinu letova.

Kompanija procjenjuje da će ju štrajk stajati 10 do 13 milijuna dolara dnevno, dodavši i da je pospješio odluku uprave o podnošenju zahtjeva za zaštitom od vjerovnika.

Zahtjev su podnijeli u utorak u SAD-u. Prvo ročište održano je u četvrtak, a u SAS-u očekuju da će postupak trajati između devet mjeseci i godinu dana.

Kompanija već desetljećima ima problema zbog visoke troškovne osnove u usporedbi s jeftinom konkurencijom u Europi i smatra da će joj stečaj pomoći da ubrza planove restrukturiranja, uključujući smanjenja troškova, najavljena u veljači.

Piloti su pak rekli da će razmotriti smanjenje plaća, naglasivši ipak da upravi ne mogu tolerirati zapošljavanje novih radnika kroz dvije nove podružnice, pod lošijim uvjetima, navode sindikati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!