Kolekcijski voćnjak s više od 200 sorti raznih vrsta voća

27.10.2021.

14:17

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Kolekcijski voćnjak s više od 200 sorti raznih vrsta voća

Kolekcijski voćnjak s više od 200 sorti raznih vrsta voća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Žarka Puljeka iz Krapine ima kolekcijski voćnjak s više od 200 sorti raznih vrsta voća. Najviše ima jabuka - čak 60-ak sorti. Za sadnicu neke nove, egzotične sorte nije mu teško putovati ni stotine kilometara, a bioraznolikost u njegovu voćnjaku privlači kupce, ali i stručnjake.

Trešnje, višnje, šljive, marelice, grožđe, mušmule, orasi, jagode. Sve to raste u voćnjacima Žarka Puljeka. Najviše ima jabuka, čak 65 sorti.  


- Imamo starih sorti, Granny Smith, Zelenika, Bobovac, Božićnica, Kanada, a imamo i nove sorte, Redlove Era, Redlove Circle, Baya Marisa, nabraja Žarko Puljek, Krapina.


Uz vrste koje su uobičajene za Hrvatsko Zagorje, u Krapini uspijevaju i one egzotične.


- Imamo sibirski limun, imamo indijanske banane, imamo kivi - crveni, zlatni, klasični, dodaje Žarko.


Crne maline, ružičaste, sibirske ili pak mongolske borovnice - upravo takvo bobičasto voće zna biti zahtjevno.


- Dani i dani, tjedni, stalno sam tu, gledam što ima novoga, treba li prskanje, čudo, treba truda baš puno, objašnjava Žarko.


U krapinskom naselju Bobovje nalazi se biološko blago kakvog nadaleko nema, kažu agronomi.


- Ogroman broj i vrsta i sorata ima na svojem imanju, svojem OPG-u, tako da to je dobra podloga za nekoga da vidi i da se educira, rekao je Darko Antonina, Služba za stručnu podršku, Ministarstvo poljoprivrede.


- I neka se voćari odvaže na nove sorte, da to nije samo klasika, tipa, Zlatni Delišes ili Jonagold, nego i da se odvaže na novije sorte jabuka, savjetuje Željka Filipaj, agronomka, Ministarstvo poljoprivrede.


Znatiželjnici često zaviruju u voćnjak, a Žarko rado dijeli znanje, nedavno je održao predavanje na Danima jabuka u Desiniću.


Mnogi od nas nikad nisu čuli za sorte koje je tijekom sedam godina nabavio i uspješno uzgojio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!