Crno zlato, od koštice do bučinog ulja

22.10.2021.

07:42

Autor: Jasmina Grbavec/Plodovi zemlje/HRT

Berba buče u punom zamahu

Berba buče u punom zamahu

Foto: Plodovi zemlje / HTV

Bučino je ulje crno tekuće zlato međimurskog kraja. Dobiva se od koštica buče koja je sve popularnija među tamošnjim poljoprivrednicima. No taj posao iziskuje puno truda i vremena. Od berbe tikvi, preko prerade, sušenja do prešanja kojim se dobivaju kapljice zdravlja, koji će ove godine biti i do 50 posto manje, kažu uzgajivači.

Uzgajali su je još stari Egipćani, izvorno potječu iz Meksika, a zahvaljujući španjolskim moreplovcima - prenjeta je u Europu. Bundevom je u Hrvatskoj prošle godine zasađeno čak 200 hektara više nego godinu ranije. Povoljne vremenske prilike u Međimurju idu na ruku uzgajivačima koji ovih dana završavaju posljednje berbe. No ove će godine ubrati i 50 posto manje tog povrća.

- Ove godine je katastrofalno za tikvu. Ove godine tu smo i navodnjavali. Ima nešto tikve ali opet nema koštica. Pretpostavljamo da će prinos biti oko tonu mokrih koštica na hektar znači otprilike 450 kila suhe koštice. S tim ne možemo biti zadovoljni jer smo morali pokriti troškove sjemena, navodnjavanja, a nemamo ni svoj kombajn. Kad se sve zbroji bit ćemo na nuli, kaže Mario Branović.

Urod još više podbacio u Austriji i Sloveniji

Pokrit će se kaže ovaj mladi poljoprivrednik, drugim zasijanim kulturama. Gospodin Josip Cerovec svoje je nasade već pobrao pa sada vrši uslugu drugim poljoprivrednicima koji nemaju vlastiti kombajn. I on se slaže da ova godina po prinosu neće biti zadovoljavajuća - prosjek je 600 kg po hektaru suhih koštica, znači 1200 mokrih.

Dodaje kako su koštice slabije, i ne zna kako će se to odraziti na cijenu. Trenutna je 8-9 kuna za kilogram mokre. Još je gora situacija u Austriji ili susjednoj Sloveniji gdje je urod još više podbacio. Bez obzira na to, proizvođači će probati izvući koju kunu u preradi golica i tako barem malo namiriti zaradu.

- Prvo ćemo ih oprati, nakon toga će se sušiti do jutra i nakon sušenja ideju u pakiranje. Odvaja se smeće i nakon pakiranja vjerojatno 80 posto pretvarati u ulje tako da ćemo nešto sitno prodati, objašnjava Branović čije je ulje dvije godine osvojilo srebrnu medalju u Hrvaskoj.

Preraditi koštice nije lak zadatak

U ovoj uslužnoj uljari Šenkovec godišnje se ispreša oko 50 tona suhih koštica. S jedne preše od 25 kilograma dobije se otprilike 7-8 litara 100-postotnog, čistog bučinog ulja. Međutim, sve ovisi o kvaliteti koštice, kaže direktorica uljare Lucija Križarić. Ona je taj posao sa suprugom preuzela prije sedam godina.

- Prvo koštice idu na mlin gdje se samelju. To traje oko 5-10 minuta za 25 kg. Zatim idu na mikser gdje se na 25 kg dodaje litra do litra i pol vode i do 30 dg soli. Nakon toga ide pečenje na 120 stupnjeva otprilike 45 minuta do sat. Nakon toga ide prešanje, objašnjava.

Hladno prešanje

K njima na preradu golice donose ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Osim klasičnog, toplog prešanja, vrše i uslugu hladnog prešanja golica. Kod hladnog prešanja za litru ulja treba 7-8 kilograma. Obrada 10 kilograma koštica traje sat vremena. To ulje ide samo do 40 stupnjeva pa ima okus kao da se jede posušena koštica. I svjetlo zelene boje.

Čar bučina ulja prepoznaje sve više potrošača. Neki uzimaju žlicu tog ulja i natašte, zbog zdravlja. Žlica je to crnog zlata, bogatog vitaminima i mineralima uz koju možete i regulirati tjelesnu težinu. Zato- u slast!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!