Koncesije za litij na čekanju, Portugalu bitniji okoliš

22.09.2022.

12:32

Autor: HRT/Hina/D.M.

Petalit, mineral izvor litija

Petalit, mineral izvor litija

Foto: RHJPhtotos / Shuttrstock

Portugal se neće obvezati na određivanje novog datuma za dugo očekivanju dražbu koncesija za eksploataciju litija jer čeka završetak procjene utjecaja na okoliš, rekao je državni tajnik za energetiku Joao Galamba.

Portugal ima 60.000 tona poznatih rezervi litija i igra ključnu ulogu u nastojanjima Europe da osigura veći udio na tržištu baterija i smanji ovisnost o uvozu. Najveći je proizvođač litija u Europi, ali njegove tvrtke trenutno ga prodaju gotovo isključivo keramičkoj industriji. Tek su se nedavno portugalske rudarske kompanije počele pripremati i za proizvodnju litija više kvalitete.

Eksploatacija važnog tehnološkog metala sporno je pak pitanje u samom Portugalu i nailazi na otpor ekoloških aktivista i lokalnih zajednica koji strahuju od potencijalnog negativnog utjecaja na okoliš i društvo. Protivnici vađenja litija već su u nekoliko navrata uspjeli isposlovati odgodu dražbe koncesija, prvotno planirane za 2018. godinu.

Ministar energetike rekao je u srijedu parlamentarnom odboru da vlada razumije da će međunarodna dražba imati koristi od završetka tih postupaka". No, nema previše smisla pokretati međunarodnu javnu dražbu dok su postupci procjene utjecaja na okoliš još u tijeku u rudnicima Barroso i Montalegre na sjeveru Portugala, dodao je Joao Galamba.

Rudnik Barroso u vlasništvu je londonske rudarske tvrtke Savannah Resources dok je vlasnik rudnika Montalegre domaća tvrtka Lusorecursos. Savannah je u srijedu priopćila da je imala "vrlo korisne i produktivne" sastanke s portugalskom agencijom za okoliš APA i da je dobila rok do 17. ožujka da regulatoru dostavi izmijenjene planove vađenja litija.

Međutim, regulatoru nije propisan rok za donošenje odluke o planovima eksploatacije i može prekinuti postupak procjene i zatražiti dodatne podatke ili pojašnjenja. Ministarstvo okoliša, kojem pripada Galambin odjel, priopćilo je da je procjena agencije za energiju i geologiju pokazala da šest od osam analiziranih područja bogatih litijem u središnjem i sjevernom Portugalu ispunjava uvjete za nastavak postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!