09:34 / 09.03.2021.

Autor: HRT/M.N.

Konferencija o fondovima EU-a 2021. - 2027.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić

Foto: Sandra Simunovic / PIXELL

Na konferenciji "Mogućnosti EU fondova za poduzetnike - novo programsko razdoblje 2021.- 2027. godine" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca istaknuto je kako je važno usmjeriti sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u minimalnom iznosu od 50 posto privatnom sektoru. 

- Iako smo svjesni važnosti unaprjeđenja infrastrukture u času u kojem je gospodarstvo teško pogođeno posljedicama pandemije i dodatno uzdrmano snažnim potresima, moramo biti svjesni da nas iz duboke krize jedino mogu izvući investicije u privatnom sektoru, rekao je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak je istaknula je kako novo programsko razdoblje 2021.-2027. daje nove mogućnosti za ulaganje u razvoj gospodarstva, ulaganje u malo i srednje poduzetništvo upravo u vidu korištenja pametnih i zelenih tehnologija. "Za IRI 2 natječaj pronašli smo pola milijarde kuna vrijednosti sredstava kroz uštede u okviru drugih ugovorenih projekata. "Pokušavamo s Europskom komisijom dogovoriti da nam tu realokaciju dopusti", naglasila je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić je rekao da su na istoj strani s poduzetnicima, slaže se da najveći dio sredstava treba usmjeriti realnom sektoru te se u tom smjeru razgovara s europskim kolegama.

- Potrebno nam je snažnije usklađivanje vještina radne snage s potrebama tržišta rada kroz poboljšanje suradnje dionika na tržištu rada s naglaskom na sustav obrazovanja rekao je ministar rada Josip Aladrović dodajući i kako se namjerava uložiti i značajna sredstva kroz Nacionalni plan oporavka i ESF+ u unaprjeđenje ljudskih potencijala i jačanje cjeloživotno usavršavanje i unapređivanje vještina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!