13:55 / 07.01.2021.

Autor: Marijan Sviben/Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/HRT

Kontejneri i modularne kuće za Banovinu

-

-

Foto: - / -

Na dan se iz Jedinstva odveze 10-ak kontejnera na razrušeno područje. Zbog velikih potreba, proizvodnja će se povećati pa će ih isporučivati 15.
Procjenjuje se da je na području pogođenom potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji hitno potrebno oko 1.500 kontejnera za privremeni smještaj stanovnika. Zbog toga je pojačana proizvodnja u svim našim tvornicama koje izrađuju kontejnere i modularne objekte.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ "Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike"
➡️ HRT-ov novinar još je '98. upozoravao na lošu obnovu

Predstavnici Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sastali su se s proizvođačima kontejnera kako bi dogovorili njihovu isporuku, a sve s ciljem da građani pogođenih područja što prije dobiju krov nad glavom. U Vladi ističu da će se gotovo sigurno ići u otkup, a ne u najam kontejnera, te da će se većina potreba podmiriti iz domaće proizvodnje.

- S obzirom na činjenicu da kontinuirano imamo dotok novih smještajnih kapaciteta u to područje, već sada ih je više od 300 tamo, dolaze donacije iz različitih dijelova svijeta, vjerujemo da ćemo u sljedećih nekoliko tjedana biti u stanju zatvoriti potrebne kapacitete, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.Stotinjak kontejnera donirala je Turska, a tridesetak će ih danas biti raspoređeno, najavio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Raspodijelit će se prema prioritetima u dogovoru s lokalnim dužnosnicima. Krenulo se s onima kojima su kuće potpuno srušene, dodao je.

Punom se parom radi i u krapinskoj tvornici „Jedinstvo".

Iz te je tvornice na potresom pogođena područja do sada isporučeno 250 stambenih kontejnera, kaže Josip Mihalić, generalni direktor. Imali su na lageru kontejnere pripremljene za Austriju i Njemačku. Samo su im promijenili struju i isporučili ih u Hrvatsku.

Na dan se iz Jedinstva odveze 10-ak kontejnera na razrušeno područje. Zbog velikih potreba, proizvodnja će se povećati pa će ih se sljedećih dana isporučivati 15, najavio je Mihalić. Dodao je kako imaju ugovor sa sindikatom za 50 sati mjesečno prekovremenih sati i radne subote - tako će povećati proizvodnju za 25 posto.Radnici su prionuli poslu. Ništa nije teško kad možemo pomoći, kaže Mirko Kučko. Znaju što ovi kontejneri znače ljudima na Banovini. Proizvode nekoliko vrsta kontejnera i modularnih objekata. Osim najjednostavnijih, na Banovinu odlaze i oni opremljeni sanitarnim čvorom - imaju tuš, wc i umivaonik, spojeni su na vodu i kanalizaciju i odmah se mogu koristiti.

Modularne kuće za trajno zbrinjavanje

Nakon što osiguraju hitan najnužniji smještaj s pomoću kontejnera, spremni su uključiti se i u projekt trajnoga stambenog zbrinjavanja unesrećenih. Jedinstvo proizvodi i modularne kuće. Mihalić kaže kako mogu napraviti tri kuće dnevno i montirati ih. To znači 100 kuća mjesečno.

Direktor ističe i solidarnost i razumijevanje stalnih partnera i kupaca iz inozemstva koji su zbog katastrofalnih potresa spremno prihvatili produljenje rokova isporuke za njihove narudžbe.

Tehnix u dva tjedna isporučuje 200 objekata

I u Tehnixu u Donjem Kraljevcu dnevno proizvedu tridesetak objekata. Inače proizvodi pogone za gospodarenje otpadom - no Tehnix će proizvodnju sada usmjeriti na - modularne objekte. U roku od dva tjedna moći će isporučiti 200 komada, stotinjak već ovaj tjedan, kaže Dario Cesar. Radit će tako da ne ugroze izvoz. Lani su izvezli 10 tisuća objekata.

Nakon što im osiguraju najnužniji smještaj, naše su tvrtke spremne uključiti se i u trajno stambeno zbrinjavanje unesrećenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!