Koridor 5C kroz Baranju - napreduju radovi

13.10.2021.

08:34

Autor: Melita Homa/V.K./Regionakni dnevnik/IMS/HRT

 Koridor 5 c kroz Baranju

Koridor 5 c kroz Baranju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Milijardu i pol kuna trenutačno se ulaže u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije u cestovni, zračni, željeznički, riječni promet i javni prijevoz. Najvažniji je projekt dovršetak Koridora 5c kroz Baranju. Radovi za sada dobro napreduju.

U travnju prošle godine potpisan je ugovor, a u lipnju su počeli radovi na izgradnji autoceste duge 17,5 kilometara do Beloga Manastira. Do sada je završeno 60 posto.  

- To će biti sve dovršeno do šestog mjeseca iduće godine. Prije desetak dana pustili smo Svilaj u promet i od ukupno 88,6 kilometara punog profila koji će biti u budućnosti na Koridoru 5C, sad je 59 kilometara u prometu, naglasio je Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta.

Istovremeno se dovršava i obilaznica Beloga Manastira. Preduvjet je to za nastavak preostale dionice do granice s Mađarskom.

- Početkom sljedeće godine raspisat će se natječaj za ovih preostalih pet kilometara, tako da bi sredinom 2024. u cijelosti bio izgrađen Koridor 5C kroz Republiku Hrvatsku, govori Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

No u prometu je potrebno ulagati u mnogo toga, za što su itekako važni europski fondovi.

- Nove prilike iz novih fondova koji nam se nude u ovom novom sedmogodišnjem razdoblju bit će prilika da se kompletno riješe pitanja kvalitetnije povezanosti željezničkom infrastrukturom. Dakle, desetljeće pred nama vodi nas u smjeru zelenog prometa, naglašava Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Posebice kada je riječ o kvalitetnom linijskom, ali i javnom prijevozu. Rješavaju se prometni čepovi, od kojih je najvažnija izgradnja podvožnjaka na Čepinskoj, a kreće se i u dugoročnije ulaganje u Zračnu luku Osijek.

- Ove godine, iduće godine, bit će na raspolaganju 40 milijuna kuna Zračnoj luci za obnovu putničkog terminala i sveg onog što u ovom trenutku Zračna luka treba, govori Ivan Anušić, Osječko-baranjski župan.

- Trenutačno je to modernizacija tramvajske infrastrukture. Govorimo o projektu koji je u tijeku, a iznosi 267 milijuna kuna, 200 milijuna kuna daje se kroz fondove Europske unije, ostatak daje Vlada RH i grad Osijek. Govorimo o obnovi 9,5 km tramvajske mreže i 23 stajališta, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Sve su to projekti koji bi trebali poboljšati kvalitetu života stanovnika na istoku Hrvatske, ali isto tako i infrastrukturom poduprijeti važan geostrateški položaj Slavonije i Baranje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!