20:40 / 03.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Kovačev: Nemamo izabrane određene gospodarske ili industrijske grane

 Podržavamo sve dobre projekte

Podržavamo sve dobre projekte

Foto: Dnevnik / HRT

"Pokušavamo posebno podržati najbolje hrvatske izvoznike, koji proizvode ne samo za Hrvatsku nego i međunarodno tržište", objasnio je Kovačev i govorio o dosadašnjim i budućim ulaganjima Europske investicijske banke u Hrvatskoj.

       

Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke, ocjenjuje dosadašnji angažman u financiranju projekata Europske investicijske banke u Hrvatskoj dobrim, s obzirom na uvjete.

-Sigurno da je to dobar uspjeh za 2020. koja je bila bremenita, i s COVID-om, s potresima i svim nevoljama koje su zadesile Hrvatsku, rekao je Anton Kovačev.

Dodao je da se ove godine slavi 20 godina od prvog sporazuma, odnosno početka EIB-ova ulaganja u Hrvatskoj tijekom kojih je u hrvatske projekte za gospodarstvo i infrastrukturu uložio više od 7 milijardi eura.

Grupa EIB, koju čine Investicijska banka i Fond, najavila je da će prestati kreditirati projekte s fosilnim gorivima, a pojačati ulaganja u zelenu energiju.

- Puno ulažemo u promet, financirali smo zagrebačku zračnu luku, dubrovačku zračnu luku, željezničku prugu Dugo Selo-Križevci, uložili smo u našeg najvećeg inovatora, Matu Rimca i tvrtku Rimac automobili, ali pokušavamo posebno podržati najbolje hrvatske izvoznike, koji proizvode ne samo za Hrvatsku nego i međunarodno tržište, objasnio je Kovačev.

Što se tiče poduzetništva, kaže, posebno se podržava manje i srednje poduzetništvo, ali i veći projekti.

- Preko naših poslovnih partnera HBOR-a i poslovnih banaka pratimo manje i srednje poduzetnike, ali najznačajnije je da nemamo izabrane određene industrijske ili gospodarske grane, nego podržavamo sve dobre projekte, kaže Anton Kovačev.

EIB je osnovao s HBOR-om i tri Fonda rizičnog kapitala kako bi poduprli slabo kapitalizirane tvrtke, posebice start upove u koje ulaze s vlasničkim kapitalom.

- Do sada je Fil Rouge Capital prvi fond koji smo osnovali s HBOR-om, ali i zajedno s ministarstvom regionalnog razvitka je već odobrio pet projekata, a kroz "akcelerator" još dvadeset manjih projekata, rekao je Kovačev.

- Pored 3 fonda koji su počeli raditi krajem prošle godine, imamo taj fond koji je podržavao poduzetnike početnike. Ova 3 dodatna fonda smo uložili zajedno s HBOR-om preko 70 milijuna eura, a na temelju EIB-ovog ugleda privući ćemo privatnog kapitala i računamo da će malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju biti preko 200 milijuna eura, dodaje.

Kovačev kaže kako je to značajno jer je jedan od najvećih problema hrvatskog poduzetništva, posebno malog i srednjeg, nedostatak kapitala.

- S obzirom da je EIB postao zelena banka Europske unije, poseban naglasak ćemo dati projektima zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, te ćemo podržati sve proizvođače opreme koji će se u to uklopiti. Najveće proizvođače Technics i Solvis smo posjetili već prošle godine, očekujemo od njih kredit na zahtjeve i podršku u tom dijelu, kaže Kovačev.

Gospodarstvo je u posljednjem tromjesečju prošle godine palo 7 posto, u cijeloj 2020. zbog koronakrize potonulo je rekordnih 8,4 posto.

- Europska unija je odobrila značajna sredstva Hrvatskoj kroz strukturne fondove, kroz fond oporavka i otpornosti uz EIB koji je spreman kreditirati ostatak sredstava koji će trebati u nekim projektima, bilo javnim, bilo privatnim.

Kovačev ističe EIB-ovu savjetodavnu ulogu.

- Mi smo da sada imali nekoliko naših savjetodavnih službi, u ovoj i prošloj godini pojačavamo tu savjetodavnu ulogu. Na raspolaganju smo, i državnim tijelima i gospodarstvenicima da svojim pomognemo što većem povlačenju sredstava, zaključio je Kovačev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!