17:46 / 03.03.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Brojni projekti financirani zajmovima Europske investicijske banke

Zajmovi i financiranje Europske investicijske banke

Zajmovi i financiranje Europske investicijske banke

Foto: Dnevnik / HRT

Pelješki most, dubrovačka i zagrebačka zračna luka, riječka i pulska bolnica, željeznica, hoteli, tvornice - neki su od projekata financirani zajmovima Europske investicijske banke. Ukupna ulaganja EIB Grupe u naše gospodarstvo premašuju 7 milijardi eura. Samo lani, u godini pandemije, ta je banka osigurala 530 milijuna eura zajmova i jamstava, a sufinanciranje razvojnih projekata najavljuju i u ovoj teškoj godini oporavka i obnove.

Milijardu kuna vrijedan projekt riječke Bolnice za majku i dijete ulazi u treću fazu. Priprema se idejno rješenje koje će raspršeni KBC napokon objediniti pod jednim krovom.

- To sada odrađujemo s jednim međunarodnim konzorcijem koji je izabran na natječaju EIB-a koji financira naš projekt i sretni smo da možemo koristiti pomoć Europske investicijske banke, izjavio je Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka.

Uz javne projekte Europska banka podupire i startupove, male i srednje kapitalizirane tvrtke okrenute inovativnosti i zelenoj energiji. S više od pola milijardi eura kredita, vlasničkog kapitala i jamstava pogurali su lani naše gospodarstvo.

- Čekamo da Rimac automobili uđe u novu fazu razvitka i vjerujemo da će EIB to podržati, sve što je nova tehnologija što daje dodatnu vrijednost i unapređenje rada cijelog gospodarstva EIB će podržati, rekao je Anton Kovačev, voditelj Ureda EIB-a u Hrvatskoj.

HBOR je vodeći partner EIB-u i zajedno su financijski poduprli na tisuće tisuća privatnih i javnih projekata.

- Potpisali smo 25 ugovora vrijednosti preko 25 milijardi kuna i podržali smo 6 tisuća projekata, ako to transplantiramo na broj zaposlenih, to je više od 50 tisuća zaposlenih, kaže Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Uz niske kamate i duže rokove plaćanja HBOR nudi čak i beskamatne COVID zajmove za očuvanje likvidnosti te posebne kamate za obnovu Banovine.

- Imamo program gdje financiramo obrtna sredstva po kamati već od 0,3 posto i investicije s ročnošću do 17 godina po kamati od 0,8 posto, dodaje Perko.

Mnogo je posla na Banovini pa je itekako dobrodošla posebna donacija Europske banke.

- Donirali su za potresom ugrožena područja Petrinje, Sisak, Gline i stoje na raspolaganju za sve što će slijediti po pitanju obnove i dali su do znanja da kreditne linije i podršku možemo očekivati, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Novi ugovor s HBOR-om i tri novoosnovana fonda rizičnog kapitala kruna su dva desetljeća duge suradnje s Europskom investicijskom bankom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!