Kretanje kamatnih stopa bit će dulje vrijeme nepredvidivo

18.09.2023.

16:55

Autor: T.S./HRT/Hina

Kretanje kamatnih stopa bit će nepredvidivo

Kretanje kamatnih stopa bit će nepredvidivo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS).

Ne treba podcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokoj razini, što bi od velikih središnjih banaka, poput američkog Feda i Europske središnje banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokim razinama, priopćeno je iz BIS-a.

- Očito još postoje neke razlike između percepcije financijskih tržišta i poruka središnjih banaka, naglasio je Claudio Borio, šef odjela BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku, u tromjesečnom izvješću.

Godinama su središnje banke bile predvidive, spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje i potom ih naglo podižući u zadnjih 18 mjeseci, podsjeća.

Danas se smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti, upozorava.

- Ne bismo trebali isključiti rizik da bi se inflacija mogla pokazati tvrdokornijom no što se očekivalo, naglašava dužnosnik BIS-a.

U BIS-u upozoravaju i da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći podmirivati svoje obaveze, što bi bankama i drugim zajmodavcima moglo prouzročiti kreditne gubitke.

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe, procijenio je Borio.

- Pitanje je koliko će financijski sustav u cjelini biti otporan da bi mogao apsorbirati te gubitke, rekao je, "a posebno je pitanje koliko će veliki i tvrdokorni oni biti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!