Kriptovalute - zarada može biti velika, ali možete i brzo izgubiti sav novac

10.04.2022.

16:30

Autor: Darko Santini/Potrošački kod/HTV/IMS

Posljednjih godina sve se češće trguje i plaća kriptovalutama.

Posljednjih godina sve se češće trguje i plaća kriptovalutama.

Foto: Potrošaki kod / HTV

Posljednjih godina sve se češće trguje i plaća kriptovalutama. Države i središnje banke i dalje ih ne izdaju, te nisu pod nadzorom financijskih institucija. Zarada u digitalnim valutama može biti velika, ali možete i brzo izgubiti sav novac. Kina je lani zabranila svaki oblik trgovanja kriptovalutama, a većina država ima namjeru uvesti strogu regulativu tog segmenta tržišta.

- Ući u to ili ne, moraju biti veoma oprezni i razmisliti je li pravi trenutak ako se odluče ulaziti u to tržište. Pri tome moraju znati da se to može i oporezivati - upozorava u razgovoru za Potrošački kod mr.sc. Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika.

Dio ulagača u kriptovalute sklon je onima koji iza sebe imaju pokriće jer je mogućnost volantilnosti takvih valuta niža, kažu stručnjaci.

-  Ako pričamo o stablecoinsima, stabilnim tokenima, oni iza sebe imaju pokriće. Imaju pokriće u dolaru, možda u nekoj drugoj valuti, u zlatu i tako dalje. U suštini oni se kreću slično kao što se ta vrsta imovine kreće na tržištu. Ideja iza tih stablecoina je u principu da olakša pristup tom tržištu da pojedincima digitalizira dodatno takvu vrstu tržišta, objašnjava dr.sc. Ivan Gržeta s katedre za financije i bankarstvo Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Najveća tvrtka za trgovanje zlatom u Hrvatskoj u svojim poslovnicama više neće provoditi transakcije kupnje i prodaje kriptovaluta za gotovinu jer - kažu - postoji mogućnost zloupotreba kriptovaluta u ilegalnim aktivnostima.

- Smatramo da gotovinska plaćanja i zamjena za kriptovalute nije dovoljno regulirana postojećim zakonima i da ostavlja puno prostora za nekakve malverzacije - kaže Davor Žic, direktor marketinga tvrtke za kupoprodaju zlata.

Neke kriptovalute nemaju čvrsto pokriće već im vrijednost ovisi o povjerenju kupaca.

- Ako pričamo o bitcoinu i alternativnim coinima, vrijednost iza njih se bazira samo u nekoj vrsti ponude i potražnje, u vjeri investitora da će ta vrsta coina odnosno ta vrsta kriptovalute uspjeti na tržištu, kaže Gržeta.

Čak i nogometni klubovi u svoje poslovanje uvode kriptovalute. Riječki drugoligaš Orijent uveo je potpunu novost na tom tržištu po modelu švicarskog poduzetnika.

- Glavna razlika između drugih nogometnih tokena i ovog "orijentovog" je što ovaj možete koristiti za ulaganje u pojedinog klupskog igrača, kaće Michael Hasler, vlasnik marketniške tvrtke.

Tu se računa i na sentimentalnu povezanost navijača s klubom jer - čak i ako ne zaradi, navijač je barem pokušao pomoći svojem klubu.

No, ako vrijednost igrača poraste?

- Ako je nogometaš uspješan, doprinosi rezultatu kluba i ulagač će profitirati prilikom prodaje igrača, kaže Hasler.

Koliko god vam se neka prilika ulaganja u kriptovalute čini zanimljivom treba dva puta promisliti, kažu stručnjaci.

- Ako netko nije vičan tome, može doživjeti i ozbiljne udarce i iznenadne šokove na tržištu tog financijskog instrumenta - upozorava Brajković.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!