Lanci u Velikoj Britaniji polako ostaju bez robe široke potrošnje

14.03.2023.

19:45

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Problemi s opskrbom hranom u Velikoj Britaniji

Problemi s opskrbom hranom u Velikoj Britaniji

Foto: HTV / HRT

Veliku Britaniju inflacija i nedostatak hrane ozbiljno su pogodili. Supermarketi ostaju bez robe široke potrošnje, ponajprije povrća, koje postaje sve dragocjenije zbog visokih cijena umjetnih gnojiva te globalnih problema u lancima opskrbe.

Kupiti rajčice u trgovini, luksuz je koji si rijetki Britanci danas mogu priuštiti, i to ako ih uopće nađu na policama. 

- Navodno će nestašica trajati još nekoliko tjedana. Ako imate veliku obitelj, trebat će vam više rajčica. A cijene su vrlo visoke, to je činjenica.

- Iskreno, kupujem najjeftiniju robu u ovom trenutku zbog inflacije i troškova života. I da, vrlo je zastrašujuće. Nadamo se da će situacija ići nabolje.

Slično je i s drugim proizvodima opće potrošnje.

- Ako pogledate robu općenito, primijetit ćete da vlada nestašica. Pogođen je cijeli svijet. Primjerice, prije godinu i pol kupovao sam 5 litara ulja za pet funti, sada to stoji 12 funti.

Problemi u lancima opskrbe počeli su s ratom u Ukrajini i nastavljaju se. Ukrajinsko žito i dalje se teško probija na svjetska tržišta.

- Ukrajina je peti izvoznik žita u svijetu i među tri najveća proizvođača kukuruza, suncokreta i ječma. Godine 2021. proizvedeno je 40 milijuna tona pšenice, a ostalih žitarica 50 milijuna. Prije rata Ukrajina je hranila svijet, sada treba pomoć da sama sebe prehrani, kaže Jakob Kern, koordinator za Ukrajinu iz Svjetskog programa za hranu.

Globalno gospodarstvo detektiralo je tri glavna problema koja će znatno utjecati na ovu godinu.

- Prvi izazov su otporni i pouzdani lanci opskrbe. Drugi su digitalni izazovi koji se tiču transparentnosti, kako da živimo u sigurnom digitalnom svijetu. I treći je izazov sigurnost, ističe Subrahmanyam Jaishankar, indijski ministar vanjskih poslova. 

Uz problem u opskrbi namirnicama, Nizozemska, primjerice, vodi bitku s Kinom oko izvoza poluvodiča o kojima ovisi cjelokupna svjetska tehnologija.

- Kina se protivi bilo kakvom upletanju u gospodarsku i trgovinsku suradnju te mogućoj sabotaži globalne proizvodnje i stabilnosti. Ovakvo ponašanje nije u obostranom interesu i nadamo se da će Nizozemska razmisliti o svojim stajalištima, ističe Mao Ning, glasnogovornica kineskog ministra vanjske politike. 

Trgovinski rat postao je globalni problem u kojem države vode bitku za strateške resurse dok cijenu uvijek plaćaju građani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!