Lani više dozvola za strane radnike, brojniji su iz Nepala nego iz Albanije

02.01.2022.

20:38

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Radnici u Hrvatskoj

Radnici u Hrvatskoj

Foto: HRT / HTV

U prošloj godini poslodavci su mogli olakšano zapošljavati strane radnike, jer je ukinut sustav takozvanih kvota. Za dobivanje radne dozvole za neka zanimanja čak nije trebalo ni tražiti mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Očekivano je, što zbog ukidanja kvota, a što zbog bolje sezone, da je u 2021. izdano više dozvola za rad i boravak nego prethodne godine. I dalje su najbrojniji radnici iz zemalja regije, ali uočava se povećanje broja radnika iz Nepala, koji su sada po brojnosti pretekli radnike iz Albanije.


Čišćenje soba i apartmana posao je koji je u sezoni, uz posluživanje hrane i pića, najtraženiji. No radne snage u Hrvatskoj nedostaje, pa radnici dolaze čak s dalekih Filipina. Iako kvota nema, poslodavac prije zapošljavanja stranog radnika za ovo zanimanje ipak treba provesti test tržišta rada.

- Čeka se i do dva mjeseca. Mi smo čekali i do dva mjeseca ishodovanje radne dozvole i to nam je znatno otežavalo poslovanje, izjavila je Ingrid Kalčić, vlasnica servisa za čišćenje apartmana i hotela.

Prošle sezone do samog početka bilo je neizvjesno koliko će radnika biti potrebno.

- Procedura se u nekim slučajevima pokazala kao zapreka i opterećenje. Moram reći da su mjerodavne službe poprilično pokazale razumijevanja i surađivale. Pomogle su koliko su mogle, kazao je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca. 

Za dio zanimanja, za zapošljavanje primjerice kuhara, slastičara, pekara ili stolara, nije potreban test tržišta rada.

- Trenutačno je 50-ak zanimanja za koje poslodavac može direktno zatražiti dozvolu za boravak i rad. To su zanimanja iz sektora građevinarstva, turizma, prometa, IT sektora, izjavila je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

No, sindikalci upozoravaju da u Hrvatskoj na tržištu rada prevladavaju nesigurni oblici rada te poslovi niže dodane vrijednosti. 

- Hrvatska je i dalje sve nepoželjnija zemlja za život domaćih radnika. Svaki onaj koji može izaći iz Hrvatske, bježi glavom bez obzira tražeći neke dostojne uvjete života i dostojna primanja što u Hrvatskoj dobiti ne može, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

Sve je više onih s diplomom, koji teško mogu naći posao, dok radnici s nižom i srednjom stručnom spremom mogu birati u kojoj će zemlji raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!