20:48 / 14.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Britanija hitno treba 800 mesara i nudi vize na šest mjeseci

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Velika Britanija će zbog nedostatka radne snage i poremećaja u lancima opskrbe stranim mesarima po hitnom postupku ponuditi 800 viza na šestomjesečno razdoblje, izjavio je u četvrtak ministar okoliša George Eustice.

Farmeri diljem zemlje objašnjavaju da su brexit i pandemija covida-19 izazvali pravi egzodus radnika iz istočne Europe koji su radili u klaonicama i tvornicama za preradu mesa, ostavljajući svinje da se gomilaju u svinjogjilištima i na poljima diljem zemlje. 

- Omogućit ćemo radnicima iz klaonica i tvornica za preradu mesa da, u okviru programa za sezonske radnike, dođu na šest mjeseci. To će nam pomoći da riješimo problem prevelikog broja svinja na farmama i omogućiti proizvođačima mesa da zakolju što više svinja, pojasnio je Eustice.

Po njegovim riječima, biti će potrebno oko 800 mesara. Također je objasnio da je industrija proizvodnje svinja, a i prehrambena industrija općenito, zbog pandemije covida-19, a ne brexita, izgubile veliki broj radnika. Također je najavio da će pravila o prijevozu za vozače iz EU-a biti ublažena i da će tijekom dvotjednog razdoblja moći u Britaniju putovati koliko žele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!