13:39 / 11.11.2020.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Ledo na prodaju, češljaju ga stranci

Foto: arhiva, Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: arhiva, Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podravka i Atlantik grupa navodno su ispale iz nadmetanja jer im je to prevelik financijski zalogaj.
Tko će biti novi vlasnik Leda, jednog od simbola bivšeg Agrokora? Zainteresirane su tri jake međunarodne kompanije koje trenutačno provode takozvano dubinsko snimanje. Cijeli posao, procjenjuje se, mogao bi dosegnuti vrtoglavih 600 milijuna eura.

➡️ Ledu nagrade za najbolji sladoled na svijetu

Fortenova grupa u paketu prodaje tvornicu Ledo, srpski Frikom i Ledo Čitluk - tvrtke jakih brendova koje su na bubnju umjesto da se šire u regiji, smatra savjetnica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić. Poslovanje grupe smrznute hrane radi na tržištu sa 20 milijuna stanovnika što je značajan potencijal. Ledo ima snažne brendove i ima visok inovativni potencijal, dodaje.

Iz nadmetanja otpale Podravka i Atlantik grupa

U užem izboru tri su inozemna kupca. Zainteresirane domaće tvrtke Podravka i Atlantik grupa navodno su ispale iz nadmetanja jer im je to prevelik financijski zalogaj. Iz Fortenova grupe priopćili su kako ulaze u fazu dubinskog snimanja. Dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju partnera koji će prepoznati važnost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi, stoji u priopćenju.

Do kraja godine bilancu Leda češljat će tri inozemne tvrtke. Norveški prehrambeni div ORKLA s 18 tisuća zaposlenih i 300 brendova, treći svjetski proizvođač smrznute hrane angloamerički Nomad Foods te češko-slovački investicijski fondovi EMMA i J&T koji su već kupili neke naše tvrtke.

Zabrinutost za budućnost Leda

- Ako se već firma prodaje, bilo bi bolje da se prodaje investitoru iz iste branše nego fondovima. Oni prerežu troškove da bi iskazali veću dobit i onda se firma preproda, upzorava Hrvoje Zgombić, stručnjak za porezno savjetovanje.

- Ledo je sezonska firma sa 600 radnika, no u proljeće ima i dvostruko više zaposlenih. Želimo očuvati radna mjesta, zadržati stečena prava i kontinuitet kolektivnog ugovora, naglašava predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.

Vrijednost bivšeg Agrokorova sektora smrznute hrane procijenjuje se do 600 milijuna eura. Vlasnici bi tim novcem, kažu, sanirali dugove i ojačali profitabilnost. I što je ne manje važno, zadržali bi Konzum i Jamnicu - perjanice budućeg poslovanja osnažene Fortenova grupe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!