Let Croatia Airlinesa iz Frankfurta prvi u šengenskom režimu

26.03.2023.

12:27

Autor: HRT/D.M.

Proslava u Frankfurtu

Proslava u Frankfurtu

Foto: Croatia Airlines / HRT

Prvi let Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb u šengenskom režimu putovanja obilježen je u Zračnoj luci Frankfurt, na kojoj su 1992. prevezeni prvi međunarodni putnici hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika te je tako počelo povezivanje Hrvatske sa svijetom u zračnom prijevozu.

Nakon što je 1. siječnja 2023. RH pristupila Schengenu, od nedjelje režim putovanja bez graničnih kontrola počeo je vrijediti i u zračnom prometu između Hrvatske i država šengenskog područja i u skladu s tim letovi Croatia Airlinesa (CA) postali su domaći letovi unutar Europe, podsjeća CA.

To putnicima omogućuje brže i protočnije putovanje u Hrvatsku te iz Hrvatske u države potpisnice šengenskog sporazuma.

Tim je povodom u Zračnoj luci Frankfurt održana prigodna svečanost na kojoj je obilježen prvi let Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb (broj OU417) u sklopu šengenskog režima putovanja.

Proslava u Frankfurtu

Proslava u Frankfurtu

Foto: Croatia Airlines / HRT

- Drago nam je što naši putnici s početkom ovogodišnjeg ljetnog reda letenja mogu još lakše, brže i ugodnije putovati u Hrvatsku kao i iz Hrvatske u države koje primjenjuju šengenski režim. Nakon što su ukinuta mnoga ograničenja u putovanju koja su bila uzrokovana pandemijom koronavirusa, putnici sada dobivaju još veću slobodu kretanja unutar Europe i nadamo se da će to dodatno pridonijeti njihovoj odluci da za poslovna i privatna putovanja izaberu zračni prijevoz, rekao je rukovoditelj prodajnog tržišta CA za središnju Europu Mato Radić

Nacionalni avioprijevoznik CA podsjeća da je prvi međunarodni let bio upravo na liniji Zagreb-Frankfurt 5. travnja 1992. godine, čime je počelo povezivanje Hrvatske sa svijetom u međunarodnom zračnom prometu.

Croatia Airlines tijekom ovogodišnje turističke sezone planira povezivati Hrvatsku s 23 europska odredišta, među kojima je 18 odredišta u prostoru Schengena, a granične kontrole i dalje će se primjenjivati za letove u/iz odredišta na području država izvan šengenskog područja (V. Britanija, Irska, Makedonija, BiH i Rumunjska), stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!