Prvi dan šengenskog režima u zračnim lukama, putnici oduševljeni

26.03.2023.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: HRT/Hina/D.M.

Prostor Zračne luke Split na dan ukidanja graničnih kontrola u sklopu Schengena

Prostor Zračne luke Split na dan ukidanja graničnih kontrola u sklopu Schengena

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Hrvatska je potpuno završila proces ulaska u Schengen. Zračne luke prilagodile su se strogom režimu pa za letove, kao i na kopnenim granicama, više nema kontrola unutar šengenskog prostora. Odlična je to vijest uoči turističke sezone jer će sve biti brže i protočnije. Naše zračne luke prenamijenile su terminale i čekaonice i spremno dočekale prve putnike.

Mnogi međunarodni letovi postaju domaći, pa će omjer kod većine zračnih luka biti otprilike 70 prema 30 posto u korist domaćih letova. To znači i da putnici koji lete iz Hrvatske ili u Hrvatsku iz hrvatskih i europskih zračnih luka neće prolaziti kontrolu osobnih dokumenata nego samo sigurnosne kontrole i potom će se moći ukrcati u zrakoplov.

Na prigodnom programu obilježavanja početka rada zračnih luka bez graničnih kontrola u Zračnoj luci Split sudjelovao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Od danas 80 posto putnika neće morati proći graničnu kontrolu. To govori koliko će se cijeli ovaj proces ubrzati. Sve ovo je područje bez granične kontrole gdje se svi letovi zapravo tretiraju kao letovi u domaćem zrakoplovnom prometu, poručio je ministar Božinović.

Iz Zračne luke Dubrovnik za središnji Dnevnik HTV javila se Ivana Brailo Drnas koja je razgovarala s komercijalnim direktorom Zračne luke Dubrovnik Ivanom Maslaćem.

- Današnji dan je kao i svaki početak ljetnog reda letenja je malo dinamičniji u odnosu na zimski red letenja. Dakle, od ukupno 18 zrakoplova danas će kroz Zračnu luku Dubrovnik proći oko 5 tisuća putnika na dolasku i polasku i otprilike 70 posto tih putnika je iz Schengenskog područja tako da su oni na jedan lakši način došli u zračnu luku, a i iz svojih destinacija su prošli bez kontrole putovnica.

Omjer putnika koji su iz Schengenskog i ne-Schengenskog područja je u Dubrovniku otprilike 60:40 zbog čega se očekuju manje gužve.

- Dubrovnik očekuje povećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Mi smo povezani s destinacijama od UAE-a pa sve do SAD-a. Očekujemo dobru popunjenost sa svih destinacija, prvenstveno s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva koje je naše glavno tržište.

Zagrebačka zračna luka dočekala prve putnike


Za primjenu šengenskog režima najveća zračna luka u Hrvatskoj, zagrebačka, uložila je u radove za prilagodbu prostora i drugog milijun eura, očekujući da će putnicima koji putuju u članice Schengena ili dolaze iz njih od nedjelje prolazak kroz luku biti lakši i brži.


Prvog dana, 26. ožujka, očekujemo 108 odlaznih i dolaznih letova, od kojih 53 dolazna, a od toga 10 izvan šengenskog područja, što su sada međunarodni letovi. Ostali su letovi domaći, odnosno unutar tog područja. U odlasku se očekuje 55 letova, od toga 11 međunarodnih, izvan Schengena, te 44 domaća leta, unutar šengenske zone. Iz MZLZ-a iznose i da će u ljetnom redu letenja 2023. Zagreb biti izravno povezan s 58 destinacija te da očekuju nastavak trenda porasta, na ukupno 3,8 milijuna putnika do kraja godine.

Prvi je, kao domaći let, malo prije 9 sati u zračnu luku sletio zrakoplov iz Poljske. Putnici su oduševljeni, neki čak i iznenađeni jer nisu morali pokazivati dokumente. O promjenama u zračnoj luci izvijestila je glasnogovornica Lidia Capković

Split s minimalnim prenamjenama


Druga po veličini zračna luka u Hrvatskoj također spremno dočekuje promjene, bez gužvi i zastoja.


- Za danas su najavljena 23 komercijalna zrakoplova, od kojih 19 iz šengenskog prostora, s četiri do pet tisuća putnika. Ulaganja u prilagodbu su bila minimalna jer je putnički terminal dovršen 2019. i projektiran za primjenu šengenskih pravila, a najveće promjene su bile u premještanju kućica za graničnu kontrolu u prostor odlazaka putničkog terminala, odgovaraju iz splitske zračne luke.


U ljetnom redu letenja 2023. očekuju približno 13.500 letova od 52 prijevoznika kojima će Split povezati s 89 odredišta, dok do kraja godine predviđaju promet od oko 3,3 milijuna putnika, koliko je bio rekordne 2019. godine.

Dubrovnik očekuje 20 posto veći promet


Najjužnija zračna luka u Hrvatskoj, Dubrovnik, završila je radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz nešengenskih destinacija i trećih zemalja, a priprema se i za uvođenje EES (engl. entry/exit system) sustava, koji bi trebao stupiti na snagu tijekom godine.


Danas imaju 21 redoviti let s ukupnim kapacitetom zrakoplova od 6.600 sjedala, a pet letova je iz nešengenskog prostora i prema njemu, dok su ostali letovi iz/prema šengenskim destinacijama.

U ljetnom redu letenja Dubrovnik će s letovima 50-ak prijevoznika biti povezan s više od 75 destinacija u zapadnoj i srednjoj Europi, a već u prvom tjednu ljetnog red letenja ta bi luka trebala biti povezana direktnim letovima s najvažnijim međunarodnim čvorištima u Europi. Imat će i direktne letove United Airlinesa s New Yorkom i Flydubaija za Dubai.

Zrakoplovi iz šengenske zone sletjeli su u zračnu luku Dubrovnik i sve protječe bez problema, potvrdio je komercijalni direktor Ivan Maslač. Najave za sezonu su, kazao je - odlične. U 2023. Zračna luka Dubrovnik očekuje porast prometa putnika od oko 20 posto u odnosu na 2022. i povećanje broja operacija oko 15 posto.

U odnosu na 2019. koja nam je bila rekordna s 2,89 milijuna putnika, ove bismo godine trebali imati oko 90 posto od tog broja, iznose iz te luke.

Zadar u schengenskom režimu dočekao prve putnike


Zračna luka Zadar spremna je dočekala Schengen, za što je uložila oko 2,2 milijuna eura u unapređenje prostora na luci, izgradivši dva nova privremena aneksa na zgradu koju će koristiti u dolasku/odlasku putnika. Uređen je i novi odlazni terminal za putnike izvan tog režima.

U ljetnom redu letenja Zračna luka Zadar imat će 70-ak linija, a imat će i nekoliko novih zrakoplovnih prijevoznika, uz najvećeg partnera Ryanaira koji za ljetni red nudi 47 linija. Očekuju porast prometa od 5 posto u odnosu na za njih rekordnu 2022., kada su prvi puta imali više od milijun putnika i bili prva hrvatska zračna luka koja je premašila predpandemijski promet.

- Sagrađena su dva potpuno nova privremena aneksa na aerodromsku zgradu i uloženo oko 2,2 milijuna eura. Najveće su promjene, dodao je, u samim putničkim tokovima koji će za sve putnike unutar Schengenskog prostora biti jednostavniji i lakši, odnosno bez kontrole putovnica. Nešto prije 8 sati u Zadar je sletio zrakoplov iz Poljske, iz Wroclava. Sve je prošlo u redu, kaže direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić

Rijeka spremna za Schengen i ljeto


Zračna luka Rijeka u potpunosti je spremna za primjenu šengenskih pravila početkom ljetnog reda letenja 26. ožujka, a kako tog prvog dana imaju samo jedan redovni let (Trade Air-a iz/za Zadar) ne očekuju ni gužve ni zastoje.

- Od infrastrukturnih ulaganja za provedbu mjera ulaska u šengen, uložili smo u izmještanje punktova granične kontrole i ugradnju pregrada za nužno razdvajanje putničkih tokova šengenskog i non-šengenskog prostora. Putnicima se neće ništa bitno promijeniti, osim što oni iz šengena više neće morati prolaziti graničnu kontrolu dokumenata, i to će sigurno ubrzati njihov prolaz, ističu iz riječke zračne luke.

Rijeka će u ljetnoj sezoni biti povezana s 15 međunarodnih i tri domaće destinacije u suradnji sa 10 različitih partnerskih aviokompanija.

Pula spremna među prvima


Zračna luka Pula spremno dočekuje šengenska pravila, pri čemu ističu da su sve tehničke preduvjete za ulazak u šengen ispunili i puno prije formalnog ulaska RH, jer su još krajem 2014. kao prva zračna luka u Hrvatskoj dobili pozitivno mišljenje i suglasnost MUP-a na rekonstrukciju pristanišne zgrade.

Prvog dana ne očekuju zastoje ni gužve jer su letovi vremenski dovoljno razmaknuti tijekom dana, a prvi let kojeg će prihvatiti i otpremiti prema novim pravilima ulaska i izlaska na/s teritorija Republike Hrvatske bit će zrakoplovnog prijevoznika Ryanair iz Londona.

Ove će godine, prema trenutnim podacima, biti povezani sa 27 odredišta na 13 zemalja na kojima će prometovati 13 zrakoplovnih prijevoznika u međunarodnom prometu, dok će unutar zemlje Croatia Airlines i Trade Air povezivati Pulu sa Zagrebom, Zadrom, Osijekom i Splitom. Kažu i da u 2023. Zračna luka ne planira ostvariti promet iz 2019.

Osijek proveo sve pripreme, sve ide po planu


- Spremni smo za šengen. Sve su potrebne pripreme provedene, sve ide po planu, poručuju iz Zračne luke Osijek. Ni oni ne očekuju zastoje prvog dana, kada u redovnim linijama očekuju tri zrakoplova u dolasku i tri u odlasku, pri čemu polasci nisu u isto vrijeme i svi su unutar šengenskog prostora.

Sve će letove operirati Trade Air u sklopu PSO programa sa zrakoplovom kapaciteta 33 putnika. Osijek će prema ljetnom redu letenja biti povezan s osam destinacija, od kojih šest domaćih.

Brač očekuje jači promet od svibnja


Najmanja i jedina otočna zračna luka u Hrvatskoj, Brač, spremna je za primjenu šengenskih pravila, no intenzivniji promet kreće im sredinom svibnja, a za sada nemaju u najavi veći promet iz trećih zemalja.

- Investirali smo u pripremu i promjenu prostora, preinake su minimalne, tokovi su jasno postavljeni i putnici će se vrlo jednostavno snaći. Red letenja za sezonu 2023. se bazira na srijedu i subotu s linijama sa destinacijama Zagreb, Linz, Graz, Bern, Munchen, Bolzano, Košice i Bratislava, a ostalim danima prihvaćamo zrakoplove privatnog i poslovnog zrakoplovstva, kažu iz bračke zračne luke.

I oni ove godine očekuju povećanje broja putnika, i kako poručuju, trebali bi svakako nadmašiti 2019. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!