Lokalnim turističkim zajednicama 15 milijuna kuna

19.07.2022.

Zadnja izmjena 14:08

Autor: Ivana Šilović/HRT/IMS/Hina

Turističko vijeće HTZ-a u Imotskom

Turističko vijeće HTZ-a u Imotskom

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Imotski opet obara turističke rekorde. U 428 registriranih vila i kuća za odmor odmara se čak 22 posto više gostiju nego 2019. Prednjače Nijemci i Austrijanci. Zbog dobrih rezultata Imotski je izabran za domaćina sjednice Turističkog vijeća HTZ-a koji je dodijelio gotovo 15 milijuna kuna za projekte lokalnih turističkih zajednica.


Imotska krajina već je nekoliko godina turistički hit. Vila obitelji Bage popunjena je sve do kraja rujna. Gosti Nijemci, Austrijanci, Poljaci.

- Mi smo počeli prije pet godina, to je naša obiteljska priča, od toga se može živjeti. Ove vile i turizam su bum u Imotskoj, kaže Miroslav Bago.

- Perspektivu vidim u Imotskom. Počeo sam graditi kuću, još mi fale detalji - bazen, jacuzzi i okoliš. Dogodine bi moglo biti u funkciji, kaže Ivan Luetić.

- Investitori su prepoznali takav smještaj koji je u fazi korone prolazio kao najsigurniji. Ljudi su kod nas rado boravili, naše su brojke su fantastične i ove godine smo ih još popravili, kaže Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

Imotski domaćini s 430 luksuznih kuća za odmor i vila već sada upisuju rezervacije za iduću godinu.

Turistička zajednica Imota nastala je prije par godina udruživanjem više turističkih zajednica (TZ) s područja oko Imotskog te je bila među prvima koje su tako nastale, a to se pokazalo dobrim za turističke rezultate, koji su u ovoj godini i bolji nego u rekordnoj 2019.

Po riječima ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, to je rezultat kontinuiranog rada na podizanju kvalitete i vidljivosti turističke ponude, i upravo je zbog toga Imotski i odabran da bude domaćin današnje sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ).

Sve to potvrđuje da su i manje razvijene TZ također u fokusu Ministarstva turizma i sporta, kazala je Brnjac, dodavši da je Splitsko-dalmatinska županija putem fonda za udružene TZ osigurala oko 2 milijuna kuna samo ove godine.

Za udruživanje i TZ na nerazvijenim područjima ukupno 40 milijuna kuna

Fondovi za udružene i nerazvijene turističke zajednice formirani su na temelju Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koje su stupile na snagu početkom 2020., a Turističko vijeće HTZ-a u utorak je u Imotskom odlučilo da će za ukupno 300 projekata lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenim područjima za ovu godinu dodijeliti 15 milijuna kuna.

Ta se sredstva dodjeljuju na temelju natječaja, koje je ove godine raspisalo 20 regionalnih (županijskih) TZ.

- Podržavat ćemo i dalje sve projekte koji potiču razvoj turizma na kontinentu i nedovoljno razvijenim područjima jer time pozitivno utječemo na cjelogodišnji turizam, snagu turističkog brenda Hrvatske i na kvalitetu ukupne turističke ponude, kazao je na sjednici TV HTZ-a direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ministrica i predsjednica HTZ-a Brnjac podsjetila je da je ravnomjerni turistički razvoj jedan od strateških ciljeva buduće Strategije razvoja održivog turizma, iznoseći da se ove godine kroz Fond za nedovoljno razvijene turističke zajednice i Fond za udružene turističke zajednice ukupno dodjeljuje 40 milijuna kuna upravo za razvoj novih proizvoda, projekte i programe koje vode do tog cilja.

Turističko vijeće HTZ-a je odlučilo i da će podržati nastavak marketinške suradnje TZ Istarske županije i nogometnog kluba Bayern iz Münchena u 2022. i 2023., a odobrili su i sredstava za marketinšku suradnju i oglašavanje s južnokorejskim touroperatorom Hanjin Travelom ove godine za avio charter operacije za Hrvatsku.

Uoči sjednice Turističkog vijeća HTZ-a u Imotskom župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban novinarima je izjavio da svi u županiji mogu biti ponosni na sve bolje turističke rezultate u imotskom kraju, kao i velikim brojem novih kvalitetnih vila i drugog smještaja, pri čemu je i zahvalio Brnjac, Ministarstvu i HTZ-u na podršci zadnjih godina.

- Uz obalni stalno promoviramo i turizam u zaleđu županije, a i Imotski i udružena TZ Imota su sada jači nego prije. Ono što imaju a drugi nemaju osim kvalitete smještaja i hrane je i to što je more na samo 15-ak minuta udaljenosti, a tišina, mir i ipak manje vrućine ovdje jamče pravi odmor i zasigurno su među vodećim destinacijama ruralnog turizma, istaknuo je Boban.

Pozvao je i sve druge TZ na području županije, posebice na otocima Hvaru i Braču te na Makarskoj rivijeri, da se ugledaju na Imotski i da se udruže jer se mogu tako i lakše promovirati i naći publiku kao cjelovite destinacije nego svako malo mjesto zasebno.

Više pogledajte u prilogu Ivane Šilović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!