Već šestu godinu zaredom Lošinj je u društvu 100 najboljih odredišta u svijetu kada je riječ o održivom razvoju turizma. Time su Lošinjani dobili još jedno priznanje za smjer razvoja koji ne narušava život lokalnog stanovništva. Na Lošinju se trenutačno odmara 1500 turista.
Prirodno bogatstvo Lošinja najbolje se vidi iz zraka. Zeleni pojas obuhvaća više od 90 posto otoka.
- Dolazim ovamo još od 1981. Otok je pun raznolikosti, sunčan, u zraku je miris mediteranskog bilja i najljepše je doći u proljeće i jesen, kaže Friedrich, gost iz Njemačke.
Upravo je netaknuta priroda jedan od glavnih aduta lošinjskog turizma.
- Turizam može biti i vatra oko koje ćemo se svi grijati i koja će nam dati bolji životni standard, ali isto tako može biti požar koji će nam dio toga i odnijeti, rekao je direktor TZ-a grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.
Opredijelili su se stoga za turizam u službi razvoja lokalne zajednice.
Turizam koji čuva bogatu floru i faunu, otočnu kulturu i tradiciju, dio koje su i pastirski stanovi na području Punta Križa.
- Punta Križa bi trebala imati regulativu koja bi vodila ka tome da maksimalno sve ostane ovakvo kakvo je, da ostanu ove naše gromače, da one budu naša piramida razvoja, na to trebamo jako paziti, upozorava Ferdinando Zorović.
S prirodom i gromačom stopio se i kamp na 23 hektara, koji može primiti više od 1600 gostiju.
- Radimo puno aktivnosti koje se tiču održivog razvoja, edukacije gostiju, čišćenja plaža s gostima. Imamo puno radionica koje se u biti baziraju na prirodi, navodi Dejan Milenović, direktor kampa.
Da su na dobrom putu, govori i podatak da je dugogodišnjih gostiju čak 60 posto.
Spaja se turizam i s lokalnim OPG-ovima. Butelje iz lokalnog vinograda završe upravo kod lošinjskih ugostitelja i hotelijera.
- Povezivanje OPG-a i turizma jako je bitno kako bi ljudi imali informacije gdje se nalazimo i što radimo, a isto tako da mogu koristiti naše proizvode i da otok bude samoodrživ i ide naprijed, naglasio je vinar Marko Komadina.
Jer detalji čine razliku, a lošinjski koncept, u kojem se nastoji postići ravnoteža između potreba lokalnog stanovništva i gostiju, otok godinama drži na listi najboljih održivih destinacija svijeta.