Majdak: Vjerojatno ćemo ići prema uspostavi uzajamnog poljoprivrednog fonda

08.08.2023.

13:08

Autor: Studio 4/HRT/T.D.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te govorili o štetama od poplava u poljoprivredi i cijenama hrane.

Posljedice klimatskih promjena sve su izraženije. Ekstremno visoke temperature i suše, onda obilna kiša, tuča, nevremena s jakim vjetrom sa svime time bore se poljoprivrednici, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim krajevima Europe i svijeta. Štete su milijunske, urod mnogih kultura uništen, ratari - na koljenima. Država će pomoći, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno. 

Mladen Jakopović je rekao kako su zbog poplava stradala gospodarstva, usjevi, nastambe za životinje, oprema za mehanizaciju.

- Jesenske kulture koje su bile prisutne ljeti, izuzetno su loše kvalitete i kvantitete u odnosu na prethodne godine. Proljetne kulture su poprilično stradale i štete su u desecima milijuna eura. Treba sve sanirati kako bi se poljoprivredna proizvodnja mogla nastaviti. Stradao je krajnji istok Hrvatske, rekao je.

Potpore poljoprivrednicima


Tugomir Majdak
je rekao kako situacija nije nimalo laka poljoprivrednicima i onima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

- Ministarstvo pravovremeno reagira kao što je pravovremeno reagiralo i proteklih godina. Proteklo razdoblje obilježilo je niz nedaća vezano za Covid krizu, inflaciju, rusku agresiju na Ukrajinu, te učestalim nepogodama gdje Ministarstvo reagira potporama kako bi poljoprivrednici sanirali sve što je izgubljeno. Tako ćemo i ove godine, tako da povećavamo potpore koje smo do lipnja definirali na temelju nepogoda koje su se dogodile u prvih šest mjeseci. Vlada je donijela odluku u kojoj povećava potporu na 10 milijuna eura, ali i dodatnim natječajima vezanim za ulaganje u poljoprivredu, osiguravamo dodatnih 7 milijuna eura. Ukoliko bude potrebno, povećat ćemo i ove iznose, rekao je.

Majdak je dodao kako su na raspolaganju značajna sredstva iz Europske unije, kroz dva fonda zajedničke poljoprivredne politike.

- Dodatno osiguravamo nacionalna sredstva kako bi pojačali iznose. Moramo zbog sve učestalijih šteta osigurati dodatna sredstva u nacionalnom proračunu kako bi sanirali izgubljeno našim poljoprivrednicima, rekao je Majdak.

Jakopović: Pomoć države nije upitna


Jakopović je naglasio kako pomoć države nije upitna.

- Imamo pomoć države i svakodnevnu komunikaciju, ali ta pomoć države nije dostatna i ne možemo samo na nju računati. Moramo početi razmišljati o promjeni paradigme u poljoprivredi jer gledajući na ovu godinu, neće niti jedna druga biti bolja. Moramo se priviknuti da poljoprivreda više nije "pod vedrim nebom" i da o tome ovisimo. Poljoprivrednici koji će se baviti time kao osnovnom djelatnošću, morat će se u potpunosti prilagoditi klimatskim promjenama i sukladno tome moramo promijeniti potpore kako bi što više zaštitili poljoprivrednu proizvodnju, rekao je.

Uzajamni poljoprivredni fond


Majdak je naglasio kako se s partnerima razmišlja o novom načinu potpore, na uspostavi uzajamnog fonda kako bi povećali fond za prirodne nepogode.

- Dostavili smo partnerima iz Hrvatske poljoprivredne komore koji su kriteriji te kakve su prakse u nekim drugim zemljama. Vjerojatno ćemo ići prema uspostavi uzajamnog poljoprivrednog fonda gdje će poljoprivrednici uplaćivati novac. Već prve reakcije su pozitivne nakon dostavljenih kriterija. Poljoprivrednici su rekli kako im se to više isplati, nego samo osiguranje gdje moraju uplaćivati 30 posto, rekao je. 

Na istoku zemlje nužno je navodnjavanje, kaže Majdak, te je u praksi primijenjeno od strane županije i podupirano od EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, ali i odvodnju treba primjenjivati na poljoprivrednim površinama kako bi se poljoprivrednicima zajamčilo sigurne urode i prihode.

Jakopović: Moramo biti svjesni da hrana više nikada neće biti jeftina kao što je bila


Jakopović je istaknuo kako nema potrebe strahovati od gladi.

- Onaj dio gdje smo samodostatni, tamo ćemo izvesti. U onom dijelu gdje nismo samodostatni, uvesti ćemo iz drugih i trećih zemalja. Moramo biti svjesni da hrana više nikada neće biti jeftina kao što je bila, rekao je Jakopović.

Majdak je rekao kako je u proteklih godinu dana bilo povećanje cijene hrane u prosjeku na razini Europske unije.

- To je bilo nešto više od 14 posto u proteklih godinu dana. Reagirat ćemo ako dođe do značajnih poremećaja na tržištu, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!