Velika šteta od poplava i na poljoprivrednim površinama

20.05.2023.

19:32

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/HRT/T.S.

Posljedice poplava su teške

Posljedice poplava su teške

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Poplave diljem zemlje prouzročile su golemu materijalnu štetu na kućama i gospodarskim objektima, ali i na poljoprivrednim površinama. Obilna kiša uništila je usjeve i trajne nasade. S povlačenjem vode - katastrofalne posljedice sve su vidljivije. Za mnoga područja proglašava se elementarna nepogoda, poput općine Čačinci.

U čačinačkom kraju borba s vodom još traje. Ovdje se i dalje teško hoda, vozi, živi. 

- Sa strepnjom gledamo u nebo i očekujemo zaista stabilizaciju vremena. Međutim prema najavama kojim u ovom trenutku raspolažemo ono se ne nazire barem tjedan dana, govori Alen Jurenac, načelnik Čačinaca.

U voćnjaku berbe neće biti. 

- Baš se vidi koliko je bilo roda i ono baš smo dali si truda maksimalno sve smo odradili kako treba. Nadali smo se baš pravom urodu. I evo u par minuta sve nestane, kaže Ivica Škiljić iz Bukvika.

Nestalo je u bujici i više od pola ceste. 

Obitelj Jurlina strojevima ne može do nasada lijeske. 

- Već danas se vidi palež po tome, kiša i dalje pada, jednostavno ne znam kako joj pomoći, govori Gordana Jurlina.

- Mi ne možemo gore doći dok se ovo ne sanira. Ako se to ne oprska, recimo sad kad krenu temperature gore, to ako se ne oprska u roku od 7 dana mislim da od tog nasada neće biti ništa, objašnjava Dragan Jurlina.

Kao ni od ovoga mladog. 650 sadnica potukao je led. I malo je vjerojatno da će se oporaviti. 

- Ja kad sam vidjela to je šok veliki. Znači cijeli trud ode za sat vremena što je padalo, govori Slađana Zuvanović.

Opustošena su i polja. Ratari sada samo mogu čekati da se njive prosuše. 

- Kud je sjeme utuklo to će sad biti mogućnost da će strunit. Ne izlazi van, pšenica oboljeva, sad ne možemo zać u njive radi velike količine vlage, opisuje Ivan Kolačko.

- Tlo je jako zasićeno i voda nema kuda otići. Usjevi su u jako lošem stanju i mislim da će tu biti presijavanja, govori Ivan Jarnec.

Što će biti dodatni trošak. Uz ionako skupu proljetnu sjetvu. I to će, kažu, teško podnijeti jer im cijene proizvoda padaju. Zato se nadaju pomoći države.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!