Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji

10.08.2023.

17:16

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore u proteklih godinu dana broj građevinskih obrta u cijeloj zemlji povećao se za deset posto. Neznatno je to povećanje u odnosu na opseg posla u sektoru graditeljstva u kojemu se još uvijek teško dolazi do stručnih radnika. 

Primorsko-goranske županija se odmah iza Splitsko-dalmatinske i Istarske nalazi na trećem mjestu po novoosnovanim građevinskim obrtima. 

Doći do električara, vodoinstalatera ili pak zidara i biti zadovoljan cijenom i kvalitetom usluge u posljednje vrijeme pravi je podvig. Zna to i vlasnik nekretnine u zaleđu Mošćeničke Drage koji zbog širenja obitelji nadograđuje obiteljsku kuću. 

- Čeka se puno, jednostavno dobrog majstora je teško naći. Profesionalizam i data riječ to meni više vrijedi i više važi nego bilo što drugo, rekao je Đeri Rudan, investitor, vlasnik kuće.

Iako se statistički povećao broj građevinskih obrta, onima s dugogodišnjim iskustvom u tom poslu teško je pronaći radnike. 

- Mislim zapravo da je potražnja ogromna i da nas nema i vrlo je teško doći do radne snage. Usudio bih se reći da smo zatajili kao zajednica i da nismo možda na vrijeme prepoznali ulaganje u struku, kazao je Nedjeljko Dražul, građevinski obrtnik, predsjednik Ceha građevinara Udruženja obrtnika Liburnije.

Građevinski radnici sve traženiji

U Primorsko-goranskoj županiji ima oko 9,5 tisuća građevinskih obrta, a rast u prošloj godini bio je oko 7 posto. Zbog sanacije nakon prirodnih katastrofa, obnove i izgradnje kuća u turističke svrhe građevinski radnici sve su traženiji.

- Pored onih poslova koji se sada otvaraju na obnovi potresom razrušenih područja i oštećenja uslijed elementarnih nepogoda, očekuje se i jedna svjetlija budućnost u tom sektoru posebno u ovoj energetskoj obnovi koja predstoji u sljedećem periodu, poručio je Ivica Zbašnik, potpredsjednik Obrtničke komore PGŽ-a.

Iako se radi na popularizaciji obrtničkih zanimanja, još uvijek mali broj učenika upisuje strukovne škole. Prema istraživanjima tržišta u sljedećim godinama nedostajat će oko 25 tisuća stručnih radnika u građevinskim djelatnostima.

U Komori ističu i da majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!