Sve je manje proizvođača maka

07:00 / 30.05.2022.

Autor: Sani Lukić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sve je manje proizvođača maka

Sve je manje proizvođača maka

Foto: Dnevnik / HRT

Nekoć se mak mogao vidjeti u mnogim seoskim vrtovima jer su domaći kolači bez njega bili nezamislivi. Proizvodnja u Hrvatskoj gotovo je nestala, mak uzgaja samo 30-ak proizvođača. Ovih su dana polja u punom cvatu.

Procvjetao je mak na moslavačkim poljima gdje ga je obitelj Šulog iz Velikih Zdenaca posijala prije 6 godina i nastavila uzgajati sve do danas. Unatoč nepovoljnom vremenu, urod bi mogao biti dobar.

- Očekuje se nekakvih 600, 700 kila po hektaru. Unazad 5, 6 godina imali smo od 200, 300 kila po hektaru pa čak i do tonu i nešto, ovisno o parceli o kiselosti tla, kvaliteti, padalinama. Stvarno puno stvari ide u prilog da bi se došlo do nekog većeg prinosa, rekao je Dejan Šulog iz Velikih Zdenaca.

I Dejanov sin Dorijan uključen je u obiteljski posao - svake godine uzgajaju mak koji nije zahtjevan. Sami ga dijelom i obrađuju.

- Mađarski stroj koji radi na sistem sita. Smeće dolazi na jednu stranu, a dodaje se mak na drugu stranu što se kasnije melje i prodaje na kućnom pragu. Vidio sam kako ide to kod oca, pa rekoh zašto ne isprobati nešto novo, i što je ovako u cvatnji pogotovo lijepo za vidjet, naglasio je Dorijan Šulog iz Velikih Zdenaca.

Ipak, gotovo sve se izvozi jer kod nas nije bilo zainteresiranih za otkup manjih količina.

- Sve završava u Austriji i na kraju se ponovno vraća u Hrvatsku samo prerađen. Nemamo industriju ili nemamo nekoga tko je zainteresiran da to preradi, nego to izvozimo, vozimo nazad i platimo duplo više, rekao je Dejan Šulog.

Hrvatska gotovo sav mak uvozi, i to uglavnom iz Češke. Žetva je početkom srpnja, i tada se mora prijaviti poljoprivrednoj inspekciji kako bi se izbjegla zloporaba u proizvodnji opojnih droga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!