Manjak ruskog proračuna u prvom kvartalu 44 milijarde dolara

10.05.2023.

21:34

Autor: I.Z./HRT/Hina

Manjak ruskog proračuna

Manjak ruskog proračuna

Foto: - / Shutterstock

Deficit ruskog državnog proračuna u prvom kvartalu 2023. dosegao je 43,8 milijardi dolara, pokazuju današnji podaci ministarstva financija u vrijeme dok Moskva nastavlja nemilice trošiti a prihodi od prodaje energenata oštro padaju.


U istom razdoblju prošle godine Rusija je imala višak od 14,3 milijarde dolara, ali su troškovi vojne kampanje u Ukrajini i zapadne sankcije na plin i naftu teško pogodili državnu blagajnu.

Povećana proizvodnja oružja i golema državna potrošnja održavaju rusku ekonomiju živom, ublažavajući utjecaj zapadnih sankcija i omogućujući Moskvi da nastavi s kampanjom u Ukrajini.

U samo četiri mjeseca ove godine, manjak je u travnju bio 17 posto veći u odnosu na vladine projekcije. Rashodi su u odnosu na 2022. porasli 26,3 posto, a prihodi pali za 22,4 posto.

Ministar financija Anton Siluanov je nekoliko puta rekao da proračunski manjak ove godine neće biti veći od dva posto BDP-a, iako se s time ne slaže većina analitičara.

Siluanov je nedavno rekao da su za ostvarenje toga cilja ključni prihodi od prodaje nafte i plina koji su na godišnjoj razini pali 52,3 posto.

Zbog pada prihoda i smanjenja deficita, Moskva je bila prisiljena prodavati međunarodne rezerve.

Središnja banka, koja od rujna prošle godine drži kamatne stope na 7,5 posto, više je puta upozorila da proračunski manjak predstavlja rizik za rast inflacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!