Američka vlada možda bez novca već od lipnja

09.05.2023.

19:19

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Američka vlada mogla bi ostati bez novca u lipnju

Američka vlada mogla bi ostati bez novca u lipnju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka vlada počet će kasniti s podmirivanjem financijskih obveza između početka lipnja i početka kolovoza ako se ne podigne prag zaduživanja, procijenio je Dvostranački centar za politiku (BPC).

Najnovija procjena instituta o "datumu X", danu kada bi američkoj vladi moglo ponestati novca za podmirenje obveza, poklapa se s procjenom ministrice financija Janet Yellen, koja je prošli tjedan upozorila da bi problemi s plaćanjem mogli početi već 1. lipnja.


Datum X pomaknut na početak lipnja 


U veljači je institut BPC, koji pomno prati rasprave u Kongresu o limitiranju duga, procijenio da bi novca u državnoj blagajni moglo ponestati između ljeta i rane jeseni.

Sada su pomaknuli datum na početak lipnja, ako Kongres ne podigne vrijedeći plafon zaduživanja od 31,4 bilijuna američkih dolara.


Slabe prihode u proljetnoj sezoni podnošenja poreznih prijava dodatno je pogoršala odobrena odgoda plaćanja poreza obveznicima u nekim područjima pogođenima olujnim katastrofama, uključujući veći dio Kalifornije i određene okruge u Georgiji i Alabami, do 16. listopada.


Te su odgode povećale šanse da državnoj blagajni uzmanjka novca već početkom lipnja.


- Sljedeći tjedni bit će ključni za procjenu snage državnih novčanih tokova, rekao je Shai Akabas, direktor ekonomske politike u BPC-u.Moglo bi se reći da dužnosnici iz dana u dan igraju ruski rulet sa zakonima SAD-a, riskirajući financijsku katastrofu.

Shai Akabas, direktor ekonomske politike u BPC-u

- Ako se rješenje ne postigne prije lipnja, moglo bi se reći da dužnosnici iz dana u dan igraju ruski rulet sa zakonima SAD-a, riskirajući financijsku katastrofu građana i države, upozorio je Akabas.


Ako porezni prihodi ministarstvu financija omoguće podmirivanje obveza do sredine lipnja, vlada bi se, prema procjenama tromjesečnih uplata poreza s rokom dospijeća 15. lipnja, vjerojatno mogla provući do 30. lipnja, navodi BPC u analizi.


Moguća obustava reinvestiranja u fondove za državne službenike


Na taj će se datum ministarstvu financija otvoriti mogućnost zaduživanja za dodatne 143 milijarde dolara obustavom reinvestiranja dospjelih ulaganja u Fond za mirovine državnih službenika i invalida i u Fond za zdravstvene beneficije umirovljenika u poštanskim službama.


Na raspolaganju će im biti i druge izvanredne mjere, navodi agencija Reuters.


- U takvom scenariju, dodatni prostor stvoren tim mjerama podupro bi kapacitete ministarstva financija za podmirivanje obveza barem do početka srpnja, a možda i nekoliko tjedana nakon toga, objašnjavaju u BPC-u.

Predsjednik Biden treba se sastati s čelnicima Kongresa 


Tijekom dana predsjednik Joe Biden trebao bi se sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa Kevinom McCarthyjem i drugim čelnicima Kongresa kako bi razgovarali o opcijama za rješenje spora demokrata i republikanaca oko ograničenja zaduživanja.


Dosad je Biden odbijao pregovarati o zahtjevima republikanaca za smanjenjem potrošnje u zamjenu za podizanje plafona zaduživanja, a sada je ipak spreman razgovarati o smanjenju deficita, bude li plafon podignut.


U ponedjeljak je ministrica financija Janet Yellen upozorila da bi blokada podizanja plafona zaduživanja zadala ozbiljan udarac američkom gospodarstvu i oslabila status dolara kao svjetske rezervne valute.


U izjavi za CNBC rekla je kako nema dobrih opcija pri odlučivanju o tome koje račune platiti.


Ekonomisti upozoravaju da bi dugotrajni problemi s plaćanjem mogli gurnuti američko gospodarstvo u duboku recesiju i poljuljati stabilnost globalnog financijskog sustava koji je izgrađen na američkim obveznicama.


Ulagači se već pripremaju za moguće posljedice i traže znatno više prinose na kratkoročne američke državne dužničke papire koji dospijevaju na naplatu početkom lipnja, napominje Reuters. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!