13:07 / 23.03.2021.

Autor: B.A./HRT

Marić: Agencije su vrlo pozitivno gledale na našu borbu protiv COVID-a

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Zdravko Marić danas je komentirao vijest da je agencija Standard & Poor's zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda, rekavši među ostalim kako su rejting agencije i do sada vrlo pozitivno gledale na našu dosadašnju borbu protiv COVID-a i na zdravstvenom i ekonomskom planu.

Marić je na konferenciji za medije istaknuo kako je negativni rizik naveden u izvješću prije svega vezan uz pandemiju COVID-a i sve refleksije koje će slijediti tijekom i nakon pandemije.


Što se tiče pozitivnih rizika, rekao je kako su rejting agencije i do sada vrlo pozitivno gledale na našu dosadašnju borbu protiv COVID-a i na zdravstvenom i ekonomskom planu, a tu je i segment koji je za Hrvatsku također važan i potencijalno može odigrati jaku pozitivnu ulogu - članstvo u deviznom tečajnom mehanizmu 2, odnosno danas-sutra u eurozoni.


- Mislim da se vrlo jasno vidi da smo mi veliku većinu, da ne kažem kompletnu fiskalnu politiku stavili u funkciju očuvanja zdravlja i ljudskih života i očuvanja zaposlenosti prije svega, rekao je Marić.


Međutim, danas-sutra COVID će nestati i onda je ključno pitanje gospodarski oporavak, ali i dugoročan održivost javnih financija, dodao je Marić. Rekao je da je COVID-efekt na javne financije jednokratan i da ćemo se u najkraćem mogućem roku vratiti ponovno na silaznu putanju udjela javnog duga u BDP-u.


- Možemo vrlo jasno poručiti hrvatskoj javnosti i građanima da će fiskalna politika i dalje biti vrlo odgovorna, odnosit ćemo se vrlo odgovorno prema novcu poreznih obveznika, biti u funkciji gospodarskog rasta i oporavka, ali isto tako ne zanemarujući činjenicu da je vrlo jasno pokazano što nam znače održive javne financije, rekao je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!